Skip to main content

Ρωσικός δάκτυλος στην υπόθεση Καταλονία, λένε οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Η Ρωσία επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Ισπανίας μέσω της υποστήριξης των αποσχιστών στην Καταλονία, δήλωσε ο επικεφαλής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Ο αρχηγός της BfV (Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος) τόνισε σε δηλώσεις ότι, με βάση τα στοιχεία τα οποία διαθέτει, προκύπτει «εύλογα» ότι η Ρωσία προχώρησε σε καμπάνια παραπληροφόρησης πριν το – παράνομο με βάση τον ισπανικό νόμο – δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας, ώστε να οδηγήσει περισσότερους πολίτες της ισπανικής αυτόνομης επαρχίας να υποστηρίξουν την απόσχιση.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, ο κ. Μάασεν έκανε τις σχετικές αναφορές σε διάσκεψη για ζητήματα πληροφοριών στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι διαθέτει σχετικά στοιχεία από διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για γερμανικές ή άλλες ευρωπαϊκές.

Τα σχόλια του κ. Μάασεν έγιναν λίγο μετά την εκλογή του Κιμ Τορά, αποσχιστή βουλευτή, στη θέση του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.

naftemporiki.gr