Skip to main content

Ινδία: Δραματική κατάσταση με τον κορωνοϊό – Ρεκόρ νέων κρουσμάτων

Ρεκόρ νέων λοιμώξεων Covid-19 καταγράφει η Ινδία, ενώ η Μουμπάι θα μπει σε καθεστώς ολικού lockdown σήμερα τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές εξακολουθούν να συγκεντρώνονται σε ένα θρησκευτικό φεστιβάλ στα βόρεια της χώρας.

Η χώρα ανέφερε 184.372 κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με συνολικές λοιμώξεις να ανέρχονται στα 13,9 εκατομμύρια. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 1.027, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τους 172.085 νεκρούς.

Αφού ανέφερε λιγότερα από 10.000 κρούσματα την ημέρα νωρίτερα αυτό το έτος, η Ινδία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο αυτόν τον μήνα. Η κυβέρνηση κατηγορείται για μια εκτεταμένη αποτυχία να αντιμετωπίσει τον περιορισμό της κίνησης και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του πληθυσμού 1,39 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η αύξηση των κρουσμάτων έρχεται καθώς η πλουσιότερη πολιτεία της Ινδίας, η Μαχαράστρα, το επίκεντρο του δεύτερου κύματος, αναμένεται να τεθεί σε πλήρες απαγορευτικό τα μεσάνυχτα έως τα τέλη Απριλίου για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Η πολιτεία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού της χώρας.

Η εμπορική πρωτεύουσα της Ινδίας, η Βομβάη, ήταν γεμάτη από αγοραστές, αποθηκεύοντας προτού τεθεί σε ισχύ το απαγορευτικό.

«Δεν ξέρουμε αν θα μας επιτραπεί να στήσουμε τους πάγκους μας από αύριο, οπότε ζητάμε από τους πελάτες μας να κάνουν όσο όσο το δυνατόν περισσότερες προμήθειες σήμερα», δήλωσε η Σουσίλα, πωλήτρια λαχανικών.

Ουρές δημιουργήθηκαν έξω από πολλά παντοπωλεία καθώς οι κάτοικοι περίμεναν να μπουν.

Αλλού, τα ιδιωτικά νοσοκομεία απομακρύνουν τους ασθενείς, επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Στη δυτική πολιτεία του Γκουτζουράτ, ένας μάρτυρας ανέφερε στο Reuters πως είδε μια τεράστια ουρά ασθενοφόρων να περιμένουν έξω από το πολιτικό νοσοκομείο του Αχμενταμπάντ την Τετάρτη, με μερικούς ασθενείς να υποβάλλονται σε θεραπεία εκεί ενώ περίμεναν.

«Η γυναίκα μου ήταν θετική στην COVID-19 την Κυριακή. Καλέσαμε ένα ασθενοφόρο σήμερα το πρωί για να την φέρουμε στο νοσοκομείο καθώς αντιμετώπιζε δυσκολία στην αναπνοή », δήλωσε στο Reuters ο Μπετσαρμπάι Γουέγκελα, που συνόδευε τη σύζυγό του Σανταμπέν, 61 ετών.

«Περιμένουμε στο ασθενοφόρο έξω από την πανεπιστημιούπολη του νοσοκομείου τις τελευταίες δύο ώρες.»

Μια πηγή νοσοκομείου, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια, είπε ότι πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία είχαν έλλειψη οξυγόνου και έστελναν τους ασθενείς τους σε δημόσια νοσοκομεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters