Skip to main content

Γαλλία: Αυξάνεται η υποστήριξη στο En Marche του Μακρόν

Η στήριξη προς το κεντρώο κόμμα το οποίο ίδρυσε το 2016 ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αυξάνεται, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στη χώρα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες ο επικεφαλής του κράτους να έχει μία φιλική προς τον ίδιο πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να μπορεί να κατευθύνει αυτοπροσώπως την κυβερνητική πολιτική.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός La République En Marche!, στον οποίο συμμετέχουν το En Marche! και το παραδοσιακό κεντρώο Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού, αναμένεται να συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση στις 11 Ιουνίου.

Από τους 4.600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, το 32% απάντησε ότι σκοπεύει να ψηφίσει τον προεδρικό συνδυασμό.

Το ποσοστό είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με παρόμοια δημοσκόπηση στις 11 Μαΐου και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με δημοσκόπηση της 7ης Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που ο κ. Μακρόν επικράτησε επί της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας.

Με βάση το γαλλικό εκλογικό σύστημα, στις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας και των υπερπόντιων εδαφών της, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο γύρο (50% συν μία ψήφο), οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά και όποιος άλλος έχει συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 12,5%, αναμετρώνται σε δεύτερο γύρο στις 18 Ιουνίου σε κάθε μία από τις περιφέρειες.

Η δημοσκόπηση της Harris δεν κάνει προβλέψεις για το τι ενδεχομένως να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση ή πόσες έδρες αναμένεται να εξασφαλίσει το κάθε κόμμα.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής τηλεόρασης διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς και για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο τοποθετείται στο 19% για τον καθένα, δηλαδή μια ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από δημοσκόπηση της 11ης Μαΐου.

Στην πρόθεση ψήφου, το μέτωπο της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ανυπόκτακτη Γαλλία» αύξησε τις δυνάμεις του κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 15%, ενώ οι Σοσιαλιστές μείωσαν τις δυνάμεις τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 6%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά κατά το διάστημα 15-17 Μαΐου μετά την ανακοίνωση απο τον Εμανουέλ Μακρόν του ονόματος του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, του κεντροδεξιού Εντουάρ Φιλίπ και πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Έξι στους 10 Γάλλους ψηφοφόρους ελπίζουν ότι ο φιλοπροεδρικός συνδυασμός θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters