Skip to main content

«Πιθανή η εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη»

Τούρκοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανή η εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στην έκρηξη η οποία σημειώθηκε νωρίτερα σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, με αποτελέσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Οι περισσότεροι από τους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης είναι αλλοδαποί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Οι αρχές μπόρεσαν εξάλλου να αναγνωρίσουν τον δράστη της επίθεσης αυτής, ο οποίος είναι Σύρος πολίτης, γεννηθείς το 1988 και διερευνούν τις διασυνδέσεις του, πρόσθεσε ο κ. Κουρτουλμούς, σε σύντομη δήλωση που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Κουρτουλμούς κατέληξε σημειώνοντας ότι δύο από τους 15 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, με μήνυμά του στο Twitter, καταδικάζει «την κτηνώδη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη» και εκφράζει τη συμπάθειά του για τα θύματά της.

Ενωμένοι κατά της βίας, η σκέψη μας βρίσκεται με τα θύματα και τις οικογένειές τους, ανέφερε ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σιγή ασυρμάτου επικρατεί εξάλλου στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης και μέχρι να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Καμία πληροφορία για Έλληνες νεκρούς ή τραυματίες

Το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter ότι επί του παρόντος δεν έχει πληροφορίες για Έλληνες τουρίστες μεταξύ των θυμάτων. 

Συγκεκριμένα, ενημερώνει ότι το Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές.

«Καμία πληροφορία μέχρι τώρα για Έλληνες τουρίστες μεταξύ των τραυματιών / θυμάτων», αναφέρεται σε σχετικό tweet.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα την πολύνεκρη έκρηξη και εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων.