Skip to main content

Αλ. Χαρίτσης: Πλήρως ανεπαρκείς οι ενέργειες της κυβέρνησης στην οικονομία

Την «πολύ μεγάλη αγωνία και ανησυχία στην ελληνική κοινωνία σχετικά το αύριο της ελληνικής οικονομίας», όπως προκύπτει «και από τις τηλεδιασκέψεις που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με φορείς του επιχειρηματικού κόσμου και εργαζόμενους» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Σε συνέντευξή του στον Real FM ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι την περίοδο της κρίσης «σύσσωμη η αντιπολίτευση κράτησε στάση υπευθυνότητας, στηρίζοντας τα μέτρα που πρότεινε στο υγειονομικό σκέλος η επιστημονική επιτροπή, συμβάλλοντας έτσι στη συμμόρφωση των συμπολιτών μας σε αυτά». Ωστόσο, όπως σημείωσε, όσον αφορά στην οικονομία «δεν μπορεί παρά οι πολιτικές δυνάμεις να ασκήσουν την κριτική τους, απέναντι στην ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πρωτοφανών διαστάσεων ύφεσης».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι «εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση μιας ολοκληρωμένης, αναλυτικής και κοστολογημένης οικονομικής πρότασης για τα δύσκολα που έρχονται» κι ενώ έχουν περάσει 45 μέρες «η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να απορρίψει συλλήβδην την πρόταση αντί να την συζητήσει, χωρίς όμως να  έχει αντιπροτείνει κάτι ανάλογο”».

Κατέκρινε παράλληλα τις ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων «με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα την ΥΑ του κ. Βρούτση, που προαναγγέλλει ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, προτείνει νέο υπακατώτατο μισθό, και επιτρέπει τις απολύσεις 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής συμβάσεων εργασίας».

«Απέναντι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και μέσα σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση όπως επισημαίνουν διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές, μετά λύπης άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλάει για ‘λεφτόδεντρα’, αντί να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Εμείς ζητήσαμε εξαρχής την πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, προτείναμε μη επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, και ένα δίχτυ προστασίας των πιο ασθενέστερων», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.