Skip to main content

Αναβολή συζήτησης του αιτήματος έκδοσης στις ΗΠΑ Κινέζου για κατασκοπεία

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ 52χρονου Κινέζου, που κατηγορείται για κατασκοπεία, εγκληματική οργάνωση, απόπειρα εξαγωγής όπλων, πυρομαχικών, ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα.

Η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Οι αμερικανικές αρχές εκζητούν τον 52χρόνο Κινέζο στο πλαίσιο της συνθήκης αμοιβαίας έκδοσης εγκληματιών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ η οποία επικυρώθηκε με το νόμο 3770/2009 και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τις εκδόσεις προσώπων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του δικαστηρίου της περιφέρειας της κεντρικής Καλιφόρνιας ο 52χρονος εκζητείται για να δικαστεί για υπόθεση απόπειρας αγοράς για λογαριασμό ναυτιλιακής εταιρείας, κεραίας μέγιστης εμβέλειας για τη συλλογή, καταγραφή, αποκωδικοποίηση και αποστολή πληροφοριών και δορυφορικού μόντεμ με στρατιωτικές προδιαγραφές και εφαρμογές.

Ο Κινέζος φέρεται ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει μια απόρρητη στρατιωτική συσκευή, η οποία έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα, ακόμα και αν αυτά είναι κωδικοποιημένα, να τα αποκωδικοποιεί.

Όμως, μετά το σχετικό σήμα της NSA στην Ασφάλεια Αττικής, την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι Έλληνες αστυνομικοί παρακολουθώντας τον 52χρονο ανακάλυψαν ότι ήρθε σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους, με τους οποίους έκλεισε την αγορά της συσκευής με αντίτιμο μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και τον συνέλαβαν.

naftemporiki.gr