Skip to main content

Spiegel: Η αναλγησία της Ευρώπης στον Έβρο

Σχόλιο του Spiegel για την ευρωπαϊκή σιωπή απέναντι στις έρευνές του για τον θάνατο του Πακιστανού Μ. Γκουλζάρ στον Έβρο και η Ελλάδα ως πιθανός τουριστικός προορισμός στα άρθρα του γερμανικού Τύπου.

Πυροβολισμοί εναντίον μεταναστών. Η ανάλγητη ήπειρος» είναι ο τίτλος σχολίου του Spiegel για τις έρευνες του περιοδικού, σύμφωνα με τις οποίες τον περασμένο Μάρτιο ο Πακιστανός Μουχάμαντ Γκουλζάρ σκοτώθηκε πιθανότατα από πυρά Ελλήνων συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Ο δημοσιογράφος Μαξιμίλιαν Ποπ στο σχόλιό του διερωτάται ποια θα είναι η τύχη των σχετικών ερευνών του περιοδικού:  «Και τώρα τι; Υπάρχουν οργισμένες διαμαρτυρίες στα κράτη-μέλη της ΕΕ; Μια παρέμβαση της Κομισιόν; Μια διεθνής επιτροπή που θα διαλευκάνει την υπόθεση; Φυσικά και όχι. Το μόνο που υπάρχει είναι σιωπή. Σίγουρα η κρίση του κορωνοϊού απαιτεί δυνάμεις και προσοχή. Και ναι, η κατάσταση στα τουρκοελληνικά σύνορα ήταν ιδιαίτερη, διότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε υπό πίεση την Ελλάδα με τη μονομερή καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Και τα δυο όμως δεν αποτελούν δικαιολογία για να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι αυτό το σπάσιμο του ταμπού στα σύνορά τους. Η αναλγησία απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία δεν ξεκίνησε όμως τον Μάρτιο του 2020, είναι το αποτέλεσμα μια διαδικασίας εξαχρείωσης που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια».

Και το σχόλιο συνεχίζει: «Οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε μέτρα που οι δεξιοί λαϊκιστές δεν θα τολμούσαν ούτε να ονειρευθούν. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ, το καλοκαίρι του 2015, να μην κλείσει τα σύνορα σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη, δεν εκλαμβάνεται πλέον σαν μια χειρονομία ανθρωπισμού, η οποία ήταν επίσης, αλλά σχεδόν αποκλειστικά ως χάσιμο του ελέγχου… Τα κράτη της ΕΕ σταμάτησαν πλήρως τη θαλάσσια διάσωση και για τον λόγο αυτό πνίγονται στη Μεσόγειο αναλογικά τόσοι πολλοί άνθρωποι όσοι πουθενά αλλού. Στέλνουν ανθρώπους πίσω στον εμφύλιο της Λιβύης παρόλο που θα τους στείλουν στην πρώτη γραμμή ή τους βασανίζουν μέχρι θανάτου στις φυλακές».

Το Spiegel καταλήγει: «Οι πυροβολισμοί εναντίον των μεταναστών και μεταναστριών στα τουρκοελληνικά σύνορα ταιριάζουν σε αυτή την εικόνα. Και όμως παράλληλα αποτελούν τομή. Εδώ, ευρωπαίοι συνοριοφύλακες όχι μόνον παρέλειψαν να παράσχουν βοήθεια. Αλλά με μεγάλη πιθανότητα έγιναν και οι ίδιοι δράστες. Είναι πιθανόν ο Γκουλζάρ να χτυπήθηκε κατά λάθος ή από κάποιο βλήμα που εξοστρακίστηκε. Θα ήταν όμως ευθύνη των ελληνικών αρχών (και των ευρωπαϊκών), να εξακριβώσουν αυτό ακριβώς. Με το να χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση όλα τα δημοσιεύματα για τις επιθέσεις σε μετανάστες ως τουρκική προπαγάνδα, καθιστά αδύνατη τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες. Δεν θέλουν προφανώς να ξέρουν ποιο ακριβώς είναι το τίμημα εφαρμογής αυτής της απόφασης».

Εκκενώστε τους προσφυγικούς καταυλισμούς

Στο θέμα των προσφύγων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρεται και πάλι η TAZ του Βερολίνου, η οποία γράφει στο ρεπορτάζ της: «Οι επιτροπές για τους πρόσφυγες των οργανώσεων Pro Asyl και Seebrücke ζητούν την πλήρη κατάργηση των προσφυγικών καταυλισμών στη Γερμανία και την υποδοχή όλων όσων έχουν ανάγκη προστασίας από λεγόμενα hotspots στην Ελλάδα. ‘Οι καταστροφικές επιπτώσεις’ των μαζικών καταλυμάτων φαίνονται ιδιαίτερα τώρα στην κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε η Έλεν Ντέφνερ, από την Επιτροπή για τους Πρόσφυγες της Σαξωνίας- Άνχαλτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πάρα πολλοί καταυλισμοί στη Γερμανία βρίσκονται σε καραντίνα».

Αναφορές και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα επισημαίνονται και οι ευθύνες της ΕΕ: «Η ΕΕ αγνοούσε πολύ πριν από την πανδημία τις άπειρες εκκλήσεις οργανώσεων για την προστασία και υποδοχή αυτών των ανθρώπων. Τώρα η κρίση του κορωνοϊού κάνει πιο επιτακτική την εκκένωση των καταυλισμών. Στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια στο τέλος Ιανουαρίου 200 άνθρωποι μοιράζονταν ένα ντους και μια τουαλέτα. Έξω από το hotspot, όπου οι άνθρωποι ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές, 500 μοιράζονται ένα ντους και μια τουαλέτα».

Μαρία Ρηγούτσου