Skip to main content

Αμερικανοί, οι πιο υπερήφανοι στον κόσμο για την πατρίδα τους

Ένα 40% τουλάχιστον υποστηρίζει ότι «αντιπαθεί» τον Αμερικανό πρόεδρο, ένα 70% θεωρεί ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι «είναι απατεώνες» και ένα 64% εκτιμά ότι η χώρα «είναι διαιρεμένη ανάμεσα στους απλούς πολίτες και τη διεφθαρμένη ελίτ που τους εκμεταλλεύεται». Ό,τι ωστόσο και αν πιστεύουν για την αμαυρωμένη αμερικανική πραγματικότητα, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να πιστεύουν στο αμερικανικό όνειρο και τον εθνικό μύθο.

Περισσότεροι απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ζουν «στην καλύτερη χώρα», σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα της έρευνας YouGov–Cambridge Globalism Project, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της «Guardian» σε 23 χώρες.

Δύο χρόνια μετά την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να κάνει την Αμερική «και πάλι μεγάλη», φαίνεται ότι ο αμερικανικός εξαιρετισμός καλά κρατεί, αν μη τι άλλο σε σχέση με άλλα κράτη, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο το 6% των Γάλλων θεωρούν ότι η χώρα τους είναι η καλύτερη στον κόσμο. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Βρετανία δεν ξεπερνά το 10%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Γερμανία (5%). Οι Αυστραλοί και οι Καναδοί είναι «πιο υπερήφανοι», καθώς θεωρούν τη χώρας τους καλύτερη από τις υπόλοιπες σε ποσοστό 29% και 28% αντίστοιχα. Στην Κίνα πάλι, το 29% των Κινέζων πιστεύουν ότι ζουν στην καλύτερη χώρα και στη Σαουδική Αραβία το 33%.

Πάνω από όλους όμως, οι Αμερικανοί, με ποσοστό 37% θεωρούν ότι η χώρα τους είναι η καλύτερη. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί σημειώνουν και το χαμηλότερο ποσοστό ταξιδιών σε ξένες χώρες. Ειδικότερα, από τους πιο «υπερήφανους» Αμερικανούς, ένα 71% δήλωσε ότι δεν έχει ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ για αναψυχή τον τελευταίο χρόνο, ενώ ένα 15% ανέφερε ότι έχει ταξιδέψει μία το πολύ δύο φορές στο εξωτερικό.

Ο αμερικανικός εξαιρετισμός δεν είναι απαραίτητα τόσο αλαζονικός όσο ακούγεται, σχολιάζει ο Πίτερ Σ. Ονούφ, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, εξηγώντας ότι μπορεί να αντικατοπτρίζει τον διάλογο για τη σύντομη ιστορία της χώρας, για το τι σημαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν νομίζω ότι οι πολίτες χάνουν τον χρόνο τους με άλλα καθεστώτα. Από πολύ νωρίς ωστόσο, οι Αμερικανοί έπρεπε να δικαιολογήσουν και να εξηγήσουν γιατί υπάρχουν. Και η απαίτησή τους αυτή, βασισμένη σε ό,τι υποτίθεται έκαναν οι ιδρυτές της επανάστασης, είναι μία κληρονομιά που έχει γίνει υπόσχεση, αλλά και βάρος», επισημαίνει ο Ονούφ.

naftemporiki.gr