Skip to main content

Ισραήλ: Την Πέμπτη η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ θα ορκισθεί την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κνεσέτ του ισραηλινού Κοινοβουλίου Σμουλίκ Νταχάν.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας, η τελετή ορκωμοσίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη μετατέθηκε ώστε να μην συμπέσει με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στο Ισραήλ εκείνη την ημέρα. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο εξωτερικό από τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, πολιτικοί σχολιαστές εκτίμησαν πως η επίσκεψη του Πομπέο αποτελούσε πρόφαση, ωστε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπέτζαμιν Νετανιάχου να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον συνασπισμό. Για παράδειγμα, το υπερεθνικιστικό κόμμα Γιαμίνα απείλησε να περάσει στην αντιπολίτευση επειδή ο Νετανιάχου προσέφερε στο κόμμα, που ήταν επί μακρόν εταίρος στον συνασπισμό, λίγα και «ήσσονος σημασίας» χαρτοφυλάκια.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα σημάνει το τέλος ενός αδιεξόδου που οδήγησε σε παράλυση την πολιτική ζωή στο Ισραήλ και στη διεξαγωγή τριών εκλογικών αναμετρήσεων στην προσπάθεια να υπερβαθεί.

Βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στον Νετανιάχου, του δεξιού κόμματος Λικούντ, και του πρώην αντιπάλου του Μπένι Γκαντς, που ηγείται της κεντρώας συμμαχίας Μπλε και Λευκό, ο Νετανιάχου θα είναι πρωθυπουργός για 18 μήνες προτού τον διαδεχθεί στη θέση αυτή ο Γκαντς στις 21 Οκτωβρίου 2021.

Την Πέμπτη, εκπρόσωποι των δύο κομμάτων υπέβαλαν έναν κατάλογο με τις υπογραφές 72 βουλευτών στον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλι, εγκρίνοντας τον σχηματισμό από τον Νετανιάχου «κυβέρνησης εθνικής έκτακτης ανάγκης» υπό την ηγεσία του ιδίου και του Γκαντς.

Τους πρώτους έξι μήνες, η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με την επιδημία του κορωνοϊού και την οικονομική κρίση που συνδέεται με αυτήν -με την εξαίρεση ενός σημαντικού θέματος: την επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη βάσει του αμφιλεγόμενου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το άρθρο 29 της συμφωνίας Λικούντ-Μπλε και Λευκό, ήδη από την 1η Ιουλίου ο Νετανιάχου μπορεί να ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο, ή από την Κνεσέτ, να διεξαγάγει ψηφοφορία για την προσάρτηση στη χώρα περιοχής της Δυτικής Όχθης με οικισμούς.

Με περισσότερους από 30 υπουργούς, η κυβέρνηση που θα ορκιστεί θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ισραήλ καθώς ο Νετανιάχου πασχίζει να απονείμει χαρτοφυλάκια στα διάφορα μέρη της συμφωνίας. Σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για το ποια χαρτοφυλάκια θα δώσει στα μέλη του κόμματός του, του Λικούντ.

Αργά την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε τις προσφυγές κατά μιας νέας θητείας του Νετανιάχου, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το δικαστήριο να αποκλείσει τον Νετανιάχου καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.

Όμως 11 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν ομόφωνα πως το δικαστήριο δεν μπορεί να παρέμβει ενάντια στη βούληση των ψηφοφόρων και των εκλεγμένων βουλευτών.

Η δίκη του Νετανιάχου για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Μαΐου. Αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, dpa, AFP