Skip to main content

Έφη Αχτσιόγλου: Κάναμε συμβιβασμούς αλλά παλεύουμε να δώσουμε τέλος στην επιτροπεία

Την ύπαρξη στο πολυνομοσχέδιο δυσμενών όρων αναγνώρισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για αποτέλεσμα τόσο των αρνητικών συσχετισμών και των δογματικών αντιλήψεων που επικρατούν στην Ε.Ε., όσο και ενός παλαιού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που εφάρμοσε αποτυχημένες πολιτικές.

«Είναι αλήθεια ότι κάναμε συμβιβασμούς, πολλές φορές με τιμωρητική διάθεση από τους δανειστές. Κάθε μέρα παλεύουμε όμως να δώσουμε τέλος στις αρνητικές συνέπειες που μας επιβάλλουν, και αυτό δεν μπορείτε να το ανεχτείτε ούτε εσείς ούτε οι φίλοι σας», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης γεμάτης εμπόδια αλλά που θα οδηγήσει στο τέλος του προγράμματος επιτροπείας και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε επίσης.

Επιτέθηκε εξάλλου στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. «Ενώ εμείς προσπαθούσαμε να αντικρούσουμε τις παράλογες απαιτήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνούσε με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική αντιπολίτευση κραύγαζε ότι καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί είμαστε ανίκανοι και έχουμε ιδεοληψίες. Τόσα και άλλα τόσα μας καλούσατε να υπογράψουμε. Από κοντά και μερίδα των ΜΜΕ που βλέπει παντού την οικονομική καταστροφή», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Ακούμε για μέτρα ασπιρίνες. Πως γίνεται όμως τα αρνητικά μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν από τον δογματισμό του ΔΝΤ και την δειλή στάση των Ευρωπαίων να είναι καταστροφή και “τα χειρότερα που ήρθαν ποτέ” και την ίδια στιγμή τα ισόποσα θετικά μέτρα να είναι ασπιρίνες; Για άλλη μια φορά δύο μέτρα και δύο σταθμά από την αντιπολίτευση του “τόσα και άλλα τόσα”». 

Η κ. Αχτσιόγλου, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για το εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα, τονίζοντας ότι «πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με την αγορά εργασίας» και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι με 11 νόμους και 2 υπουργικές αποφάσεις έδωσαν την χαριστική βολή διαλύοντας και την αγορά εργασίας και το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε.

Αναφερόμενη στα εργασιακά, μίλησε για επαναρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων. Η υπουργός Εργασίας είπε ότι το lock out απαγορεύεται ρητά στο νόμο 1264/1982 και αυτό δεν αλλάζει.

Για το ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι «στην πραγματικότητα, τα 2/3 των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δουν καμία μεταβολή στις συντάξεις τους ενώ οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν, αφορούν το 2019 και όχι το επόμενο διάστημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ