Skip to main content

Η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της

Σε μια σπάνια παραδοχή της αδυναμίας των κινεζικών εμβολίων απέναντι στον κορωνοϊό, ο κορυφαίος αξιωματούχος ελέγχου της νόσου στη χώρα λέει ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι χαμηλή και η κυβέρνηση σκέφτεται να τα αναμίξει για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

Τα κινέζικα εμβόλια «δεν έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προστασίας», δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νόσων της Κίνας, Γκάο Φου, σε συνέδριο το Σάββατο στη νοτιοδυτική πόλη Τσενγκντού.

Το Πεκίνο έχει διανείμει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό προσπαθώντας να προωθήσει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τη διαδικασία του προηγούμενου πειραματικού mRNA.

«Τώρα εξετάζεται επίσημα εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά εμβόλια από διαφορετικές τεχνικές για τη διαδικασία ανοσοποίησης», δήλωσε ο Γκάο.

Ο Γκάο δεν έδωσε λεπτομέρειες για πιθανές αλλαγές στη στρατηγική, αλλά ανέφερε το mRNA ως πιθανότητα.

«Όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τα οφέλη που μπορούν να αποφέρουν τα εμβόλια mRNA για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Γκάο. «Πρέπει να το ακολουθήσουμε προσεκτικά και να μην το αγνοήσουμε μόνο και μόνο επειδή έχουμε ήδη αρκετούς τύπους εμβολίων».

Ο Γκάο αμφισβήτησε προηγουμένως την ασφάλεια των εμβολίων mRNA. Αναφέρθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι τον Δεκέμβριο δεν μπορούσε να αποκλείσει τις αρνητικές παρενέργειες επειδή χρησιμοποιούνταν για πρώτη φορά σε υγιείς ανθρώπους.

Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης και δημοφιλή blogs για την υγεία και την επιστήμη αμφισβήτησαν επίσης την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Από τις 2 Απριλίου, περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις που απαιτούνται για τα κινεζικά εμβόλια και περίπου 65 εκατομμύρια έλαβαν μία, σύμφωνα με τον Γκάο.

Αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με το σχόλιο του Γκάο ή πιθανές αλλαγές στα επίσημα σχέδια. Αλλά ένας άλλος αξιωματούχος του CDC είπε ότι οι προγραμματιστές εργάζονται σε εμβόλια που βασίζονται σε mRNA.

Ο Γκάο δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση ζητώντας περαιτέρω σχόλια.

«Τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας έχουν επίσης εισέλθει στο στάδιο της κλινικής δοκιμής», δήλωσε ο αξιωματούχος, Γουάνγκ Χουακίνγκ. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για πιθανή χρήση.

Οι ειδικοί λένε ότι η ανάμιξη εμβολίων ή η διαδοχική ανοσοποίηση μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα. Ερευνητές στη Βρετανία μελετούν έναν πιθανό συνδυασμό Pfizer-BioNTech και του παραδοσιακού εμβολίου AstraZeneca.

Η πανδημία, η οποία ξεκίνησε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η κινεζική βιομηχανία φαρμάκων έχει διαδραματίσει ρόλο στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Στο 50% η αποτελεσματικότητα της Sinovac

Τα εμβόλια που έγιναν από την Sinovac, μια ιδιωτική εταιρεία, και τη Sinopharm, μια κρατική εταιρεία, αποτελούν την πλειονότητα των κινεζικών εμβολίων που διανέμονται σε αρκετές δεκάδες χώρες, όπως το Μεξικό, η Τουρκία, η Ινδονησία, η Ουγγαρία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου Sinovac στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων βρέθηκε να είναι τόσο χαμηλή όσο το 50,4% από ερευνητές στη Βραζιλία, κοντά στο όριο του 50% στο οποίο οι ειδικοί υγείας λένε ότι ένα εμβόλιο είναι χρήσιμο. Συγκριτικά, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει βρεθεί ότι είναι 97% αποτελεσματικό.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι τα κινέζικα εμβόλια είναι απίθανο να πωληθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας έγκρισης.

Ένας εκπρόσωπος της Sinovac, αναγνώρισε ότι έχουν βρεθεί διάφορα επίπεδα αποτελεσματικότητας, αλλά είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία των ατόμων σε μια μελέτη, στην καταπόνηση του ιού και σε άλλους παράγοντες.

Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη εγκρίνει ξένα εμβόλια για χρήση στην Κίνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC