Skip to main content

Σε τροχιά προεκλογικής σύγκρουσης με φόντο τις εξαγγελίες Τσίπρα

Στη Βουλή αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν εν όψει των ευρωκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στις 18:00 ξεκινά στην Ολομέλεια η τριήμερη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέχεια της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Ν.Δ. κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Ο Πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής με «όπλο» το πακέτο μέτρων που παρουσίασε χθες στο Ζάππειο, τα οποία αφορούν μειώσεις του ΦΠΑ, χορήγηση «13ης σύνταξης», μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για νέους. Οι ανακοινώσεις για το πακέτο παροχών σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο πυροδότησαν εκ νέου σενάρια περί εθνικών εκλογών τον Ιούνιο, ενώ ξεσήκωσαν αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε ψηφοθηρικές σκοπιμότητες.

Σε μία κίνηση αντεπίθεσης η Ν.Δ. κατέθεσε σήμερα – όπως είχε προαναγγείλει – τροπολογία προκειμένου να μην μειωθεί το αφορολόγητο το 2020. Την κατάθεση της τροπολογίας ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να την κάνει δεκτή και χαρακτήρισε «επαίσχυντο, βάρβαρο και σκληρό» το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου. 

Ν.Δ.: Χυδαία προσπάθεια εξαγοράς ψήφων

Για «χυδαία προσπάθεια εξαγοράς ψήφων» έκανε λόγο νωρίτερα ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, ο κ. Τσίπρας «προσπαθεί με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και αφού βούλιαξε την οικονομία από την υπερφορολόγηση, να κάνει κάποια πράγματα, αντιγράφοντας ορισμένες προτάσεις της Ν.Δ».

«Ανακάλυψε τον Μάιο ότι έχει χρήματα για να δώσει στους συνταξιούχους» είπε, ενώ ερωτηθείς αν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις «δείχνουν» εκλογές τον Ιούνιο, απάντησε πως «όποτε και αν στηθούν οι κάλπες, ο λαός θα τιμωρήσει τον Τσίπρα».

Κίνημα Αλλαγής: Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο

«Κύριε Τσίπρα στο Ζάππειο μας τα ‘ παν κι άλλοι» σχολίασε από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά ξεκίνησε προεκλογικό αγώνα για τις εθνικές εκλογές με ψηφοθηρικά μέτρα.

«Οι πολίτες χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ που τους επιστρέφει αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο… Για να μην ξεχνιόμαστε 10 πήρε, 1 επιστρέφει» σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για το γεγονός πως «αντί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιμένει σ’ αυτά που δεσμεύτηκε».

«Δεν έχει ούτε τα κότσια, ούτε την αξιοπιστία να τα αλλάξει. Εξαγγέλλει μελλοντικά μέτρα δίνοντας ως ενέχυρο στους δανειστές, τα λεφτά που πήρε με την αφαίμαξη από τους πολίτες» πρόσθεσε.

ΑΝΕΛ: Στηρίχθηκαν στις παρακαταθήκες μας

Αιχμές κατά του Πρωθυπουργού άφησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης, επισημαίνοντας ότι οι «παρακαταθηκες» του κόμματος «οδήγησαν να έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να επιστρέψουμε στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό ένα πρώτο μέρος από τον πλούτο που χάθηκε».

«Από το 2015 – 2016 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, προεξάρχοντος του Πάνου Καμμένου, άνοιξαν τις διπλωματικές οδούς, θεμελίωσαν το σχεδιασμό ίσως του πιο σημαντικού ενεργειακού πόλου στον πλανήτη. Πλέον τα κοιτάσματα της Νοτιανατολικής Μεσογείου ορίστηκαν να προμηθεύουν την αναγκαία ενέργεια στην Ευρώπη. Αυτή η αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας εξασφάλισε στρατηγικούς διπλωματικούς συμμάχους (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία) ώστε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες διαπραγμάτευσης και να μειώσουμε κατά 20 δισ. τις απαιτήσεις των δανειστών, που κάποιοι άλλοι είχαν υπογράψει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ένωση Κεντρώων: Επιστρέφουν ψιχία των απολεσθέντων εισοδημάτων

«O Πρωθυπουργός, αφού με τις πολιτικές του ‘ξεζούμισε’ επί τέσσερα χρόνια τους πολίτες, τώρα επιστρέφει ψιχία των απολεσθέντων εισοδημάτων» σχολίασε η Ένωση Κεντρώων, συμπληρώνοντας πως «ο λαός δεν θέλει ελεημοσύνες, αλλά αξιοπρεπή διαβίωση».

«Μην ξεχνάει ο κ. Τσίπρας, ότι από το Ζάππειο ο Αντ. Σαμαράς είχε υποσχεθεί πακέτο μέτρων και ήρθε το δεύτερο μνημόνιο και ακολούθησε το τρίτο του ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο που ο κ. Τσίπρας θεωρεί την ελεημοσύνη ως λύση φανερώνει, ότι ομολογεί την εξαθλίωση της κοινωνίας» πρόσθεσε το κόμμα στην ανακοίνωσή του, καλώντας τον κόσμο «να ξυπνήσει και να μην τρώει κουτόχορτο του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.».

Στο «κάδρο» και τα «απόνερα» της θαλαμηγού

Την ίδια ώρα, το τεταμένο πολιτικό σκηνικό τροφοδοτούν τα «απόνερα» της θαλαμηγού, όπου φιλοξενήθηκε ο Πρωθυπουργός, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επανέρχεται σήμερα στο θέμα των επίμαχων φωτογραφιών, καταγγέλλοντας «ωμή συναλλαγή πίσω από τις χλιδάτες διακοπές που έκανε κρυπτόμενος ο κ. Τσίπρας».

«Η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, εκτός από πρωθυπουργικός σύμβουλος, διορίστηκε πριν από λίγες μέρες πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, απολαμβάνοντας όλα τα σχετικά προνόμια, ενώ επιπλέον προτείνεται από την κυβέρνηση να εκπροσωπεί στο εξής και για πάντα την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Με λίγα λόγια: ‘μου δίνεις τη θαλαμηγό σου, σε κάνω πρέσβη και αθάνατη’» επισήμανε η Πειραιώς σε ανακοίνωση της με αφορμή σχετικό δημοσίευμα.

«Η υποκρισία, το θράσος, αλλά και η ξιπασιά του σκαφάτου κ. Τσίπρα δεν γνωρίζουν όρια. Τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Μάτι κρύφτηκε σε μια θαλαμηγό, ενώ η χώρα μετρούσε ακόμη νεκρούς από την εθνική τραγωδία» πρόσθεσε η Ν.Δ. κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι «τώρα που οι φωτογραφίες του διέρρευσαν, πανικόβλητος εξαγγέλλει άρον άρον προεκλογικά επιδόματα, μήπως και αποφύγει τη συντριβή του».

naftemporiki.gr