Skip to main content

Καταρχήν συμφωνία Μακρόν – Μπαϊρού για τους υποψήφιους των βουλευτικών εκλογών

Σε καταρχήν συμφωνία με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τους καταλόγους των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου, κατέληξε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού.

Το κόμμα La République en Marche! του Μακρόν και το MoDem του Μπαϊρού διεξήγαγαν συνομιλίες για να ξεπεραστούν οι διμερείς διαφωνίες, αφότου ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για την χαμηλή εκπροσώπηση του κόμματός του στην αρχική λίστα των 428 υποψηφίων που παρουσιάστηκε προχθές Πέμπτη.

Ο Μπαϊρού είχε εγκαταλείψει την εκστρατεία του για να εκλεγεί στην προεδρία, τασσόμενος υπέρ του Μακρόν. «Νομίζω ότι κάναμε πρόοδο και καταλήξαμε σε μια στέρεη και ισορροπημένη συμφωνία», δήλωσε ο Μπαϊρού στους δημοσιογράφους διαβεβαιώνοντας πως διευθετήθηκαν «εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της (κοινοβουλευτικής) πλειοψηφίας».

Ομάδες του MoDem, σε συνεχή επαφή με στελέχη του En marche!, εργάστηκαν επί τέσσερις ώρες χθες πάνω σε μια λίστα υποψηφιοτήτων που αναμένεται να επικυρωθεί από τον Μακρόν σήμερα. Ο Μπαϊρού εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Για τον Μπαϊρού το πρόβλημα δεν ήταν, όπως είπε, να δοθεί απάντηση «σε προβλήματα αριθμητικής», αλλά σε «ουσιώδη ζητήματα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters