Skip to main content

Μόνον 450 από τους 577 υποψήφιους βουλευτές έχει βρει το κόμμα του Μακρόν

Αξιωματούχοι του κόμματος του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παραδέχονται ότι δεν έχουν ακόμη καραρτίσει την πλήρη λίστα των 577 υποψηφίων βουλευτών για τις εκλογές του Ιουνίου, έχοντας αυτή τη στιγμή υποψηφίους για 450 περιφέρειες.

Ο εκλεγμένος επικεφαλής του γαλλικού κράτους, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την Κυριακή 14 Μαΐου, έχει δηλώσει ότι το κεντρώο κίνημά του, «Εμπρός!» (Εn Marche!), το οποίο θα κατεβάσει ψηφοδέλτια υπό τον συμμαχικό τίτλο «Η Δημοκρατία Σε Κίνηση» (La République en Marche!) μαζί με το επίσης κεντρώο Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού, θα παρουσιάσει υποψηφίους και στις 577 περιφέρειες της ηπειρωτικής Γαλλίας και των γαλλικών υπερπόντιων εδαφών.

Στελέχη του κόμματος έπερριψαν την ευθύνη για την καθυστέρηση σε προσωπικότητες όπως ο σοσιαλιστής τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς που εκδήλωσαν την πρόθεση να είναι υποψήφιοι στους συνδυασμούς την τελευταία στιγμή.

Στον κ. Βαλς επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος όσο διατηρεί ακόμη δεσμούς με το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ήδη βέβαια ο γραμματέας των Σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς έχει καλέσει τον Μανουέλ Βαλς σε απολογία, κάτι που προεξοφλεί τη διάρρηξη των δεσμών του τέως πρωθυπουργού με το κόμμα του.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει ανάγκη μια φιλική προς τον ίδιο πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου, ώστε να έχει τον πρώτο λόγο στον διορισμό πρωθυπουργού και να μπορεί να καθοδηγεί χωρίς εμπόδια την κυβερνητική πολιτική μεταρρυθμίσεων την οποία έχει εξαγγείλει.

Τον στόχο του διευκολύνει η κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία βρίσκεται η απερχόμενη κυβερνώσα Κεντροαριστερά, κυρίως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και το «μούδιασμα» του βασικού κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», μετά τον αποκλεισμό του Φρανσουά Φιγιόν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων σε μονοεδρικές περιφέρειες, θα λάβουν χώρα στις 11 και 18 Ιουνίου.

naftemporiki.gr