Skip to main content

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει για τον Πουτζδεμόντ

Σε μίνι σίριαλ εξελίσσεται η υποψηφιότητα του Κάρλες Πουτζδεμόντ στις Ευρωεκλογές.

Οι ισπανικές εκλογικές αρχές αποφάσισαν να αναθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο την απόφαση για το αν ο Κάρλες Πουτζδεμόντ, η Κάρλα Πονσατί και ο Αντόνι Κομίν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Πριν μία εβδομάδα η Κεντρική Εκλογική Αρχή της Ισπανίας είχε αποκλείσει τον ηγέτη του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος, και φυγάδα στο Βέλγιο, από την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές. Μάλιστα ο Πουτζδεμόντ ηγείτο του Ευρωψηφοδελτίου.

Το καταλανικό κόμμα κατέφυγε στην Επιτροπή Εφέσεων κάνοντας προσφυγή, με αποτέλεσμα η οριστική απόφαση να επαφίεται πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Γκονθάλο Μπόγε, δικηγόρος του Πουτζδεμόντ ισχυρίστηκε ότι οι ισπανικές αρχές πετούν το μπαλάκι η μία στην άλλη.

Το κόμμα Μαζί για την Καταλονία (Junts per Catalunya) αναζήτησε αυτήν την λύση μετά και την απόφαση της Εισαγγελίας την Παρασκευή 3 Μαΐου, η οποία ουσιαστικά δικαίωνε τον Πουτζδεμόντ και του έδινε την δυνατότητα να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Το σκεπτικό της Εισαγγελίας ήταν πως ο αποκλεισμός αυτός, έβλαπτε το θεμελιώδες δικαίωμα του «εκλέγεσθαι».

Ο πρώην πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ υποστήριξε ότι η Ισπανική Εκλογική Αρχή ενήργησε με σκοπιμότητα στην περίπτωσή του ώστε να του στερήσει την δυνατότητα να κατέβει στις εκλογές. Πάντως, παρ’ όλο που σε περίπτωση εκλογής του, ο Πουτζδεμόντ θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταβεί στην Μαδρίτη για τα πρακτικά και δεν θα δικαιούται ασυλίας, ο ίδιος έδειξε διάθεση συνεργασίας με τις αρχές και δήλωσε την πρόθεσή του να σεβαστεί την όποια απόφαση του κράτους δικαίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El País