Οι ιστορικοί του μέλλοντος ίσως καταγράψουν ότι η πανδημία του Covid-19 σηματοδότησε την αρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας. Η ένταση ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον κλιμακωνόταν πολύ πριν από την πανδημία. Η Κίνα είχε προκαλέσει την αμερικανική ισχύ στον Ειρηνικό, κατασκευάζοντας μια σειρά στρατιωτικών βάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, είχε κηρύξει έναν εμπορικό πόλεμο.
Καθώς η πανδημία φέρνει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία και περισσότεροι από το ένα τέταρτο των θανάτων καταγράφονται στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται ξανά εναντίον της Κίνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αποφανθεί ότι ο νέος κορωνοϊός γεννήθηκε σε εργαστήριο στη Βουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας και έχει υπαινιχθεί ότι αναπτύχθηκε σκοπίμως – μολονότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν συμφωνούν μαζί του. Επόμενο βήμα που εξετάζει ο Λευκός Οίκος είναι να ζητήσει αποζημιώσεις από την Κίνα.
Η Κίνα συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην κλιμάκωση της έντασης, επισημαίνει στους Financial Times ο Γκίντεον Ράτσμαν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε – χωρίς αποδείξεις – ότι ο νέος κορωνοϊός ίσως προήλθε από τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο απάντησε επίσης με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο στις εκκλήσεις για διεθνή έρευνα ώστε να διαπιστωθεί από πού ξεκίνησε ο ιός. Όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε να διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα, ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αυστραλία σχολίασε ότι η χώρα του θα μπορούσε να απαντήσει με μποϊκοτάζ στα αυστραλιανά προϊόντα.
Κινέζοι αξιωματούχοι φαίνεται έχουν λάβει οδηγίες να επεκτείνουν την λογοκρισία και σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και ξένες κυβερνήσεις, ώστε να ελέγχεται απολύτως ό,τι λέγεται και γράφεται.
Εάν το Πεκίνο ακολουθούσε μία πιο σταθερή προσέγγιση στην προστασία της εικόνας της Κίνας, θα συμφωνούσε στη διεξαγωγή μίας διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή έγκυρων επιστημόνων – Αμερικανών και Κινέζων περιλαμβανομένων. Μία τέτοιου είδους έρευνα θα είχε διπλό όφελος. Αφενός θα διαλύονταν οι όποιες ανυπόστατες φήμες κυκλοφορούν και στις δύο χώρες και αφετέρου θα αποκομίζονταν σημαντικά συμπεράσματα ώστε να αποφευχθεί μία μελλοντική πανδημία.
Είναι φυσικά πολύ δύσκολο να δεχθεί το Πεκίνο μια τέτοια έρευνα, καθώς οι εθνικιστές θα το θεωρούσαν εξευτελιστικό. Η κινεζική κυβέρνηση προστατεύει με κάθε τρόπο την εικόνα τόσο του Κομμουνιστικού Κόμματος όσο και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Μια έντιμη εξιστόρηση των πρώτων σταδίων ης πανδημίας, περιλαμβανομένης και της τρομοκράτησης των γιατρών που προσπάθησαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, θα έφερνε σε δύσκολη θέση το κόμμα. Επίσης δεν αποκλείεται η Κίνα να κρύβει όντως και άλλα μυστικά.
Η Κίνα έχει όμως και σοβαρούς λόγους να αμφισβητεί την καλοπιστία του Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως αναπραγάγει fake news, έστω και αν υποστηρίζει ότι τα απορρίπτει. Όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές, η συμπεριφορά αυτή θα είναι πιο έντονη. Αν όμως η Κίνα δεχόταν τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας, τους όρους δεν θα τους έθετε ο Τραμπ αλλά τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα μπορούσαν να μπορούσαν να διασφαλίσουν την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.
Ασφαλώς, μία τέτοια προοπτική δεν φαίνεται πιθανή, σχολιάζει ο Ράτσμαν. Χωρίς ωστόσο ανεξάρτητη έρευνα, το blame game ΗΠΑ – Κίνας θα συνεχίζεται και θα γίνεται πιο επικίνδυνο.
Υπάρχει ένα αναμφισβήτητο στοιχείο ξενοφοβίας και εχθρότητας και στις δύο χώρες. Στο χειρότερο σενάριο η επιθετικότητα αυτή θα μπορούσε να στρέψει και τις δύο πλευρές όχι μόνο σε έναν ψυχρό πόλεμο, αλλά σε ένα θερμό επεισόδιο, μία πραγματική ένοπλη σύγκρουση. Αμφότερες ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να απομακρυνθούν από αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι. Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, καταλήγει ο Ράτσμαν, θα ήταν η συμφωνία για μία ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του Covid-19.
naftemporiki.gr