Skip to main content

Έλληνας μηχανικός στο Βιετνάμ

Τι γυρεύει ένας Έλληνας μηχανικός στο Βιετνάμ; Η παρουσία του κ. Kώστα Εμμανουήλ Μυγιάκη στην ασιατική χώρα βάζει ακόμη μία κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη του ελληνικού brain drain. Είναι project manager σε ένα μεγάλο κατασκευαστικό έργο, που περιλαμβάνει την ανέγερση τριών 50ώροφων πύργων και πλήθος πολυτελών κατοικιών.

Το naftemporiki.gr μίλησε μαζί του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, δουλεύοντας στο Ανόι, αλλά και για τις σημαντικές επενδύσεις που έχει καταφέρει να προσελκύσει το Βιετνάμ, χάρη στη φιλική του πολιτική προς τους ξένους επενδυτές. 

Πόσα χρόνια εργάζεστε στο Βιετνάμ;

Στο Βιετνάμ εργάζομαι ενάμισι χρόνο. Στο Ανόι, που είναι πρωτεύουσα, είμαι ο μόνος Έλληνας μηχανικός, απ΄ όσο γνωρίζω. Έχω εργαστεί και σε διάφορες άλλες χώρες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Γιατί φύγατε από την Ελλάδα;

Από την Ελλάδα έφυγα αρχικά για ένα μικρό διάστημα, κυρίως για να πάρω εμπειρία και να αποκτήσω προϋπηρεσία στο εξωτερικό. Τελικά όμως η μία δουλειά έφερε την άλλη και παρέμεινα στο εξωτερικό.

Ποιες δυσκολίες συναντά ένας πολιτικός μηχανικός στο Βιετνάμ και ποιες οι προκλήσεις;

Το Βιετνάμ είναι μια χώρα η οποία σχετικά πρόσφατα, πριν από περίπου 30 χρόνια, ξεκίνησε να έχει ευρύτερες οικονομικές σχέσεις με χώρες του εξωτερικού, και στην πρόσφατη ιστορία του, όπως όλοι γνωρίζουμε, βίωσε πολλούς και μακροχρόνιους πολέμους.

Οι ξένοι που ζουν και εργάζονται στο Βιετνάμ και ειδικά στο Ανόι δεν είναι πολλοί. Οι περισσότεροι ντόπιοι δεν γνωρίζουν αγγλικά. Οι προκλήσεις είναι αρκετές, πρέπει ο ξένος εργαζόμενος και ειδικά τα ανώτερα στελέχη να αντεπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον με κυρίαρχο το ντόπιο στοιχείο. Επίσης υπάρχουν και άλλες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τα φαγητά, το κλίμα, την ιδιαίτερη κίνηση στους δρόμους με τα χιλιάδες μηχανάκια και σε κάποιες περιπτώσεις την περιορισμένη υγιεινή των κοινόχρηστων χώρων. Και βεβαίως μια νοοτροπία που είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή. Γενικά πάντως, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Οι Βιετναμέζοι είναι λαός φιλικός προς τους ξένους, έχει μεγάλη επιθυμία για μόρφωση, αγαπούν πολύ τη χώρα τους. Έχουν έντονο επιχειρηματικό πνεύμα και είναι εργατικοί.

Πώς κατέστη φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον στο Βιετνάμ;

Στο Βιετνάμ γίνονται τεράστιες ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τις πλούσιες/ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη) αλλά και από Αμερική και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της μεταποίησης και βιομηχανίας, και πρόσφατα στον τουρισμό και στο real estate. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες λόγω μεγάλου πληθυσμού (περίπου 95 εκατομμύρια), που αποτελείται κυρίως από νέους.

Επίσης, λόγω χαμηλού εργατικού κόστους. Αλλά και η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα για τους ξένους επενδυτές, το οποίο αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας και ευκολίες στις συναλλαγές, καθώς και μείωση της φορολογίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο με το οποίο ασχολείστε στο Βιετνάμ.

Είμαι επικεφαλής σε ένα μεγάλο έργο ανέγερσης πολυτελών κατοικιών (περίπου 1.800 διαμερίσματα) με εμπορικό κέντρο 70.000 m2 και σχολείο. Το έργο αναπτύσσεται στο κέντρο της πόλης του Ανόι, σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων και θα αποτελείται από τρεις πύργους 50 ορόφων έκαστος. Το όνομα του έργου είναι ελληνικό… λέγεται Metropolis.

Η ζήτηση για καινούριες κατοικίες είναι μεγάλη, καθότι η πλειονότητα του πληθυσμού διαμένει σε μονοκατοικίες χαμηλών προδιαγραφών και με βάση την ανάπτυξη της χώρας, που κυμαίνεται στο 6% με 7% δημιουργούνται ευκαιρίες και πλουτισμός.

Τι παραδείγματα θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από μία χώρα σαν το Βιετνάμ;

Υπάρχουν παραδείγματα προς μίμηση και παραδειγματισμό και άλλα προς αποφυγή. Θα σταθώ σε αυτά που καλό θα ήταν να υιοθετήσουμε. Και δεν αναφέρομαι σε τίποτα άλλο από το να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα ένα κλίμα ευνοϊκό για τους ξένους επενδυτές, με δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και να ρυθμίσουμε τη φορολογία. Το Βιετνάμ έχει ελάχιστη ανεργία (2,3% για τo 2016), γεγονός το οποίο οφείλεται -κατά τη γνώμη μου-  σε μεγάλο βαθμό στις ξένες καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις σε πολλαπλούς τομείς.

Επίσης, καιρός θα ήταν να επιτρέψουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα ενδιαφέρονταν να σπουδάσουν σε ένα αγγλόφωνο πανεπιστήμιο, λόγω του καλού κλίματος, της πλούσιας ιστορίας μας, του σχετικά χαμηλού κόστους διαβίωσης και της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας.

Στο Βιετνάμ εγκαθίστανται συνεχώς παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, κυρίως από Αμερική και Αγγλία, εκμεταλλευόμενα την ανερχόμενη ζήτηση για εκπαίδευση, από το εσωτερικό και το εξωτερικό.