Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Yπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί η αναστολή σύμβασης των εργαζομένων; Τι ισχύει με το ωράριο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αλλάζουν ωράριο λειτουργίας; Για πόσο και ποιους εξακολουθεί να ισχύει η μείωση ενοικίου 40%; Το naftemporiki.gr απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών του. 

Μπορεί ο εργοδότης μου να παρατείνει την αναστολή της σύμβασής μου; Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις;

Υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσοστό των εργαζομένων. Συγκεκριμένα οι πληττόμενες επιχειρήσεις  μπορούν να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων εργασίας που έχουν ήδη θέσει σε αναστολή. Η αναστολή ισχύει για ανώτατο διάστημα 30 ημερών και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Μαΐου. Σε αυτό το διάστημα, αλλά και για διάστημα 45 ημερών μετά την λήξη της αναστολής ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί σε μείωση προσωπικού με απολύσεις.

Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας.

Οι συμβάσεις των εργαζόμενων των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Τι αλλάζει στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων;

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους στο νέο ωράριο λειτουργίας τους. Η προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται, ωστόσο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας τους.

Ισχύει και για τον Μάιο η μείωση 40% στο ενοίκιο επαγγελματικής στέγης και πρώτης κατοικίας;

Ναι, όπως ανακοινώθηκε το μέτρο παραμένει σε ισχύ και για τον Μάιο και αφορά επιχειρήσεις που είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή είτε ανήκουν (βάσει ΚΑΔ) στις πληττόμενες, όπως και τους εργαζομένους τους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης. Ισχύει επίσης για φοιτητές εξαρτώμενα μέλη εργαζομένου σε αναστολή, τα οποία σπουδάζουν σε περιοχή εκτός του τόπου κατοικίας.

Είμαι άνεργος. Δικαιούμαι μείωση ενοικίου ή άλλη έκτακτη στήριξη;

Όχι, για τους ανέργους δεν ισχύει η μείωση ενοικίου. Έχει προβλεφθεί ωστόσο η δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας για τους δικαιούχους και η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.  

Ποιες περιοχές εμπίπτουν στον μητροπολιτικό ιστό Αθήνας/ Θεσσαλονίκης, στον οποίο επιτρέπονται ελεύθερα οι μετακινήσεις;

Η μητροπολιτική περιοχή Αθήνας αποτελείται από τις περιφερειακές ενότητες Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού τομέα Αθηνών, την περιφερειακή ενότητα Πειραιά και εκείνες της Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής. Ουσιαστικά επιτρέπεται η μετακίνηση χωρίς βεβαίωση ή sms σε ολόκληρη την Αττική, πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων Αττικής.

Η μητροπολοτική περιοχή Θεσσαλονίκης αποτελείται από το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.), και από δήμους-δορυφόρους (Καλαμαριάς, Νεάπολης- Συκεών, Παύλου Μελά, Κορδελιού- Ευόσμου, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Πυλαίας- Χορτιάτη, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Βόλβης, Χαλκηδόνας).

Μπορώ να επιστρέψω στην μόνιμη κατοικία μου, στην Αθήνα, από την επαρχία, όπου πέρασα την περίοδο της καραντίνας;

Ναι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επιστρέψετε στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Θα χρειαστείτε ωστόσο είτε αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος E1 είτε μία Βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που θα βρείτε στον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis. Δεν είναι βεβαίως δυνατή η επιστροφή και πάλι στην επαρχία.

Είμαι στα Γιάννενα και θέλω να ταξιδέψω για Καβάλα, όπου ζει η σύζυγός μου. Ωστόσο η μόνιμή μου κατοικία στο taxisnet είναι δηλωμένη στην Αθήνα. Τι βεβαίωση πρέπει να έχω μαζί μου για να ταξιδέψω;

Από τη στιγμή που δεν έχετε μόνιμη κατοικία στην Καβάλα ούτε εργάζεστε εσείς ώστε να έχετε σχετική βεβαίωση εργασίας, κανονικά δεν επιτρέπεται να ταξιδέψετε εκεί. Τόσο εσείς όσο και η σύζυγός σας μπορείτε προς το παρόν να ταξιδέψετε μόνο στην Αθήνα, όπου είναι δηλωμένη η μόνιμη κατοικία σας.

Θέλω να ταξιδέψω στο εξωτερικό για εργασία. Επιτρέπεται;

Τα ταξίδια από και προς χώρες της Ε.Ε. επιτρέπονται. Ωστόσο ισχύει έως και τις 15 Μαΐου αναστολή πτήσεων από και προς την Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία. Για τη Γερμανία επιτρέπονται οι πτήσεις μόνο από το Ελεύθεριος Βενιζέλος. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη πως στις περισσότερες χώρες ακόμη και εάν επιτρέπεται η είσοδος ξένων ταξιδιωτών ισχύει για αυτούς η καραντίνα των 14 ημερών.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ