Skip to main content

Debate: Οι θέσεις των υποψήφιων δημάρχων για τα προβλήματα της Αθήνας

Τις θέσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα ανέπτυξαν οι τέσσερις βασικοί διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στις εκλογές της 26ης Μαΐου, Κώστας Μπακογιάννης, Νάσος Ηλιόπουλος, Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Σοφιανός σε debate που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Οpen.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι , απάντησαν σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου Έλλης Στάη που αφορούσαν την καθαριότητα, το πρόβλημα των ναρκωτικών, την ασφάλεια κ.α.

Σχετικά με τα δημοτικά τέλη, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι μειώσεις μπορούν να υπάρξουν μέσω του εξορθολογισμού των σχετικών δαπανών δήμου και ο κ. Ηλιόπουλος εξήγγειλε μείωση των δημοτικών τελών ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές. Από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος μίλησε για την πλήρη απαλλαγή από τέλη των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 25.000 ευρώ, θέσπιση από το δήμο δικού του φορολογικού πλαισίου που θα παρέχει κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων και ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στήριξη της κοινωνικής οικονομίας κ.α. Ο κ. Σοφιανός δεσμεύτηκε για άμεση μείωση των δημοτικών τελών κατά 30% και για κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης .

«Ν’ αποκαταστήσουμε την ελευθερία πρόσβασης παντού στην πόλη» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης για το θέμα της ασφάλειας και αναφέρθηκε στις προτάσεις του για ίδρυση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου με τη συμμετοχή του δήμου και όλων των κρατικών συναρμόδιων φορέων, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρίες σε θέματα ασφάλειας κ.ά.

«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι ο δήμος από την πλευρά του «πρέπει να σπάσει την εγκατάλειψη» με έργα, ηλεκτροφωτισμό και πολιτιστικές δράσεις καθώς και με κίνητρα για αναζωογόνηση περιοχών .

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι «μια ζωντανή πόλη, είναι ασφαλής πόλη», προτείνοντας μεταξύ άλλων συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ, ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού, πολιτιστικά δρώμενα σ΄όλες τις συνοικίες κ.ά .

Εξαιτίας της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, ανέφερε ο κ. Σοφιανός, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη της πάταξης του έχει η ΕΛΑΣ. Επίσης επέδωσε διαχρονικά στις κυβερνήσεις ανοχή σε καταστάσεις ανομίας στην Αθήνα.

Για την καθαριότητα, ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο βασιζόμενο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, στήριξη της υπηρεσίας καθαριότητας με μέσα κ.ά, ενώ απαντώντας για τυχόν συνεργασία με ιδιώτες είπε ότι «δεν έχει σημασία το χρώμα της γάτας αλλά να πιάνει ποντίκια».

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει καθαρή αν δεν μάθει να κάνει ανακύκλωση», επισημαίνοντας ότι το 2018 ενώ από τα δημοτικά τέλη είχε προυπολογίσει για τον τομέα αυτό 140 εκατ. ευρώ, απορροφήθηκαν μόνο 50 εκατ. ευρώ . Επίσης ανάφερε ότι αποτελεί «παραδοχή αποτυχίας» οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.

Ο κ. Γερουλάνος επισήμανε ότι «καθαριότητα δεν είναι μόνο τα σκουπίδια αλλά και τα σπασμένα σκουπίδια, τα βρόμικα πάρκα κ.α». Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, χρειάζεται ενιαία δράση των συναρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, υιοθέτηση δημοσίων χώρων από ΚΑΠΗ, σχολεία, φορείς κα που θα τους συντηρούν και λειτουργία Συμβουλίων Γειτονιάς που θα είναι εκείνα που θα θέτουν στον δήμο τις προτεραιότητες.

Ο κ. Σοφιανός τόνισε ότι «οι ιδιώτες είναι ήδη στο δήμο της Αθήνας και στην καθαριότητα και στην ανακύκλωση» και ζήτησε την στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας με προσωπικό και μέσα.

Αναφερόμενοι στο θέμα των ναρκωτικών και οι τέσσερις επισήμαναν ότι η κατασταλτική πολιτική έχει αποτύχει . Οι κ. Μπακογιάννης, Ηλιόπουλος και Γερουλάνος υπογράμμισαν τη σημασία των Χώρων Εποπτευόμενων Χρήσης Ναρκωτικών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα. Αντίθετα τη ριζική του αντίθεση εξέφρασε ο κ. Σοφιανός, ο οποίος τους χαρακτήρισε « Χώρους Ελεγχόμενου Θανάτου» . Και οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι ωστόσο , επισήμαναν την αναγκαιότητα λειτουργίας Κέντρων Πρόληψης σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, πολιτικών επανένταξης όσων έχουν απεξαρτηθεί κ.α .

Για τα Εξάρχεια, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι οι 35.000 κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν απελπιστεί και μεταξύ άλλων επανέλαβε την πρότασή του για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής και ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου , του Πολυτεχνείου και του Ακροπόλ, δημιουργώντας ένα ισχυρό πόλο πολιτισμού που θα προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, τα Εξάρχεια «ούτε άβατο ούτε Μονμάρτη είναι», σημειώνοντας ότι τρία είναι τα αίτια για την κατάσταση αυτή: Το οργανωμένο έγκλημα, η εγκατάλειψη της περιοχής από το δήμο και οικονομικά συμφέροντα real estate.

Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι τα Εξάρχεια «έχουν γίνει το εφαλτήριο της παρανομίας» , κάλεσε τον πρωθυπουργό να «ακούσει» όσα αναφέρουν σε επιστολή που του απέστειλαν κάτοικοι της περιοχής ενώ ζήτησε απ ΄ όλους τους συνυποψηφίους του, να στηρίξουν την πρόταση που ο ίδιος έχει υποβάλλει στον πρωθυπουργό για ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών και των υποψηφίων δημάρχων πλην της Χρυσής Αυγής για τη λήψη αποφάσεων στο θέμα αυτό».

Την παρέμβαση της ΕΛΑΣ για να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα ζήτησε ο κ. Σοφιανός καθώς και τη δρομολόγηση έργων και δράσεων στα Εξάρχεια από πλευράς του δήμου .

Σχετικά με το θέμα των εγκαταλελειμμένων κτηρίων ο κ. Μπακογιάννης  σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο θέτει εμπόδια για την αξιοποίησή τους. Και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει με μακροχρόνια και χαμηλότοκα δάνεια τους ιδιοκτήτες τους για την αναστύλωση και αξιοποίηση αυτών των κτηρίων.

Ο κ. Ηλιόπουλος κατήγγειλε ότι ακόμη και σήμερα ο δήμος δεν τα έχει καταγράψει, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος υποστήριξε ότι υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση που επιτρέπει στους δήμους να δράσουν στο θέμα αυτό.  Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό, ο δήμος οφείλει να συγκρουστεί με αυτό το θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσει ακόμη και σε κατεδαφίσεις κτηρίων που είναι επικίνδυνα .

Αναφορικά με την επόμενη μέρα και στο ζήτημα των συνεργασιών, λόγω και του συστήματος της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, ο Κ. Μπακογιάννης έθεσε την προϋπόθεση των «προγραμματικών συμφωνιών», ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι για να υπάρξει συνεργασία πρέπει να υπάρχει «συμφωνία στις στρατηγικές», ο Π. Γερουλάνος επισήμανε ότι «η συναλλαγή είναι ο εφιάλτης της απλής αναλογικής», ενώ αντίθετος σε συνεργασίες του δήμου με ΜΚΟ και ιδιώτες , στην οικονομική επιβάρυνση των πολιτών σε υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος δήλωσε ο Ν. Σοφιανός.

Και οι τέσσερις πάντως δεσμεύτηκαν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παραμείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας ενεργά σ’ αυτό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ