Πορεία προς την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο στο πλαίσιο εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην εκδήλωση συμμετέχουν στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.
Το «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος δίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της Κυβέρνησης όπως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά «κόκκινες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Ο κόσμος της εργασίας υπέστη μεγάλη ζημιά τα τελευταία πέντε χρόνια, συνέχισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι σήμερα η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη για τα εργασιακά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό. Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και υπογράμμισε ότι «αυτά που υποσχεθήκαμε τα τηρούμε».
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, η περιφερειάχης Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της.
Προηγουμένως σε δηλώσεις του από την πλατεία Κλαυθμώνος, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι αγώνας και αντίσταση είναι το φετινό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά, ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την κυβέρνηση, η οποία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα έχει θετική έκβαση.
Δ. Κουτσούμπας: Ρήξη ο μόνος δρόμος για τον λαό
Ρήξη με την Ε.Ε. και έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους ζήτησε ως μόνο ρεαλιστικό, σίγουρο και ελπιδοφόρο δρόμο για το λαό ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά.
«Ο μόνος ρεαλιστικός, σίγουρος και ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό μας σήμερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Εργατικής Κόκκινης Πρωτομαγιάς» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Μήνυμα ενότητας από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη
Μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας έστειλε οΔήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, γιορτάζοντας με εκατοντάδες συμπολίτες την Πρωτομαγιά στις κεντρικές πλατείες της πόλης του Αμαρουσίου.
Ο κ. Πατούλης μαζί με τις εγκάρδιες ευχές του για το καλωσόρισμα της Πρωτομαγιάς προσέφερε συμβολικά τόσο στους παριστάμενους όσο και στους διερχόμενους πολίτες όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια, όπως τριαντάφυλλα, πετούνιες και πανσέδες, εισπράττοντας τη θερμή ανταπόκριση των πολιτών, που του ανταπέδωσαν τις θερμές ευχές τους για κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του.
Στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με μία κρίσιμη χρονική περίοδο για τη πατρίδα μας, που θα καθορίσει εν πολλοίς την αναπτυξιακή της πορεία στο μέλλον. Είναι αναγκαίο επομένως, ίσως όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, να είμαστε ενωμένοι ως Έλληνες. Με ενότητα και αυτοπεποίθηση θα καταφέρουμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία και πάλι το μέλλον, μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκουμε. Ο συμβολισμός της σημερινής ημέρας, ας είναι η απαρχή για να έλθει ξανά η «Άνοιξη» στη χώρα μας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».
Θεσσαλονίκη: Πορείες για την Πρωτομαγιά
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές οι πορείες των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κεντρικός ομιλητής, ταμίας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Παγώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική μέρα και στους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζονται και σήμερα «με αμείωτη ένταση» από τους εργαζόμενους: «θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τα οποία «τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα». Αναφέρθηκε στα ποσοστά της ανεργίας στο νομό και σε χώρους δουλειάς που τα συνδικάτα δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση θέσεων εργασίας και ανάκληση απολύσεων (μετρό, ΕΛΒΟ, κ.ά.).
Το ψήφισμα ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.
«Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να υπάρχουν, οι συλλογικές συμβάσεις δεν έχουν με νόμο επιβληθεί, ο κατώτατος μισθός δεν έχει επιβληθεί, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή, καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Στη συγκέντρωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης και Σωκράτης Φάμμελος και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται πορεία και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.
Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, παρουσία μεταξύ άλλων του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ενώ χαιρέτισαν και εκπρόσωποι συνδικάτων.
«Συνεχίζουμε αταλάντευτα, αγωνιστικά, ταξικά, ενισχύουμε το ΠΑΜΕ παντού σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς. Συνεχίζουμε αγωνιστικά για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με μέτωπο απέναντι στις αυταπάτες, τον κοινωνικό εταιρισμό και τις ψεύτικες ελπίδες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Λ. Στολτίδης.
Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ η οποία κατέληξε στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα και η πορεία της «πρωτοβουλίας συνδικάτων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κινήσεων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχαν νωρίτερα συγκέντρωση στην Καμάρα.
Ιωάννινα: Κατάθεση στεφάνου
Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του εκτελεσθέντα στην Καισαριανή Πρεβεζιάνου αγωνιστή Σταύρου Κάππα, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες, τιμήθηκε η εργατική Πρωτομαγιά στην Ήπειρο.
Στην Πρέβεζα τα σωματεία συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε σε κεντρικό σημείο συγκέντρωση και πορεία. Σε μία πράξη τιμής και μνήμης μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις έγινε μία σεμνή τελετή και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αντιστασιακού Σταύρου Κάππα, ο οποίος εκτελέσθηκε την Πρωτομαγιά του 1944 μαζί με άλλους 199 συναγωνιστές του, στην Καισαριανή.
Ο Σταύρος Κάππας ήταν παιδί οικογένειας προσφύγων από το Αϊβαλί που εγκαταστάθηκε στον Άγιο Θωμά της Πρέβεζας. Στα 19 του χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα για να γίνει ράφτης και εντάχθηκε στην Αριστερά. Συνελήφθη κατά τη δικτατορία Μεταξά και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και στη συνέχεια στην Ακροναυπλία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Σταύρος Κάππας παρέμεινε στις φυλακές Χαϊδαρίου. Η σορός του δεν μεταφέρθηκε στον ‘Αγιο Θωμά, παρέμεινε στον τόπο της θυσίας.
Στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν, στις 10 το πρωί, πορεία από το ΠΑΜΕ, ενώ λίγο αργότερα συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή να αντιπροσωπειών από τα πολιτικά κόμματα στο Εργατικά Κέντρο. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην Άρτα έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησαν δύο ξεχωριστές πορείες του ΠΑΜΕ η πρώτη, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κομμάτων η δεύτερη. Με δύο διαφορετικές πορείες τιμήθηκε η Πρωτομαγιά και στην Ηγουμενίτσα.
Πελοπόννησος: Ξεχωριστές συγκεντρώσεις
Με χωριστές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και τα Εργατικά Κέντρα σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο, γιορτάστηκε η εργατική πρωτομαγιά στην Πελοπόννησο, με κοινό μήνυμα των εργαζομένων, την αποτίναξη των μνημονιακών πολιτικών και την ανάκτηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Στην Τρίπολη το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, μαζί με την ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Πρωτομαγιά είναι ημέρα φορτισμένη με μνήμες από τους αγώνες των εργαζόμενων σε όλη τη γη και στην πατρίδα μας για τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Για το δικαίωμα στα βασικά λαϊκά αγαθά, το δικαίωμα για να έχουν μια καλύτερη ζωή».
Προσθέτοντας ότι «σήμερα για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ η Πρωτομαγιά παίρνει μια ιδιαίτερη αξία σαν μέρα και σαν μια υπόσχεση, που πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό, ότι δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στον αγώνα για να ρίξουμε τις μνημονιακές διατάξεις και για να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, όπως δηλαδή, τις εργασιακές συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, την 13η σύνταξη».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «για τους εργαζόμενους, για τους άνεργους, για τους συνταξιούχους, για τους νέους η Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα, ημέρα θυσίας, ενότητας, αλληλεγγύης».
Επισήμανε πως «το μήνυμα των εργατών του Σικάγο είναι επίκαιρο, γιατί σήμερα όσο ποτέ επιβάλλεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους ενωμένοι, ταξικά προσανατολισμένοι, οφείλουμε να δώσουμε μάχες να αποτινάξουμε τα μνημόνια, τα οποία μας έχουν καταντήσει κοινωνικά ερείπια. Επιβάλλεται να κατοχυρώσουμε συλλογικές συμβάσεις. Επιβάλλεται να μην έχουμε καμιά εκποίηση στον εθνικό πλούτο και να υπάρχουν κοινωνικά αγαθά γι’ όλους και, όλα αυτά για να γίνουν, χρειάζεται μέγιστη ενότητα και αλληλεγγύη».
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της ΜΑΣ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας και του Παναρκαδικού Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ στην ομιλία της η Νεκταρία Ανδριανοπούλου, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Αρκαδίας, σημείωσε: «Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Είναι η πρώτη κινητοποίηση που γίνεται με τα νέα δεδομένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι όπως δείχνουν τα πράγματα γι’ άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα σε αυταπάτες και ελπίδες που σύντομα θα αποδειχθούν φρούδες».
Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν στη θέση Άη Θανάσης, πίσω από τις φυλακές της Τρίπολης, όπου την πρωτομαγιά του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σκότωσαν σαράντα Έλληνες πατριώτες. Πρώτα έφτασε η πορεία του Εργατικού Κέντρου, όπου τέλεσαν τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αντιστασιακών και λίγο μετά, στο σημείο έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, όπου κι αυτοί αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, κατέθεσαν στεφάνι και κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο.
Στην Κόρινθο το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε δυναμική συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της Σωληνουργίας, παρόντων των βουλευτών Μαρίας Θελερίτη και Φάνη Κουρεμπέ του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ομιλία και κατατέθηκε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου, στα Περιβολάκια.
Χωριστές συγκεντρώσεις έκαναν και στην Καλαμάτα, το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης και το Εργατικό Κέντρο μπροστά από το κτίριο του, και στη συνέχεια χωριστά έκαναν πορεία στο λιμάνι, όπου κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στους φονευθέντες λιμενεργάτες της 9ης Μαΐου του 1934.
Συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν ακόμη στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το ΠΑΜΕ.
Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα το ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου, που ήταν σημείο εκτέλεσης αγωνιστών και κατατέθηκαν στεφάνια.
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά.
Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, τοπικές οργανώσεις κομμάτων κ.ά.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές κ. ά.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, «δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας και την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας». «Οι εργαζόμενοι» όπως πρόσθεσαν, «δεν θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων».
Επίσης, στην ίδια συγκέντρωση μετείχε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε υπογράμμισε ότι «καμιά άλλη λύση δεν υπάρχει από την αντίσταση και τους διαρκείς αγώνες των πολιτών».
Στο Αγρίνιο, το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας, ενώ το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Παναγοπούλου.
Στον Πύργο της Ηλείας, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ από την πλευρά του το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε στις 9.30 το πρωί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας και ακολούθησε στις 11.30 συγκέντρωση στον Πύργο.
Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά έγιναν σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο κ.ά.