Skip to main content

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας για τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας, καθώς ξεκινούν οι απεργιακές συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώνονται εργατικές ενώσεις και σωματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Στις 11 το πρωί πραγματοποιείται στην πλατεία Κλαυθμώνος η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου.

Το «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος δίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της Κυβέρνησης όπως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά «κόκκινες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο κόσμος της εργασίας υπέστη μεγάλη ζημιά τα τελευταία πέντε χρόνια, συνέχισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι σήμερα η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη μάχη για τα εργασιακά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό. Αυτός ο αγώνας είναι η καλύτερη απόδοση τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και υπογράμμισε ότι «αυτά που υποσχεθήκαμε τα τηρούμε».

Κύριο αίτημα της ΓΣΕΕ είναι η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι προκλήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων είναι τεράστια, γι’ αυτό απαιτείται ενότητα και συμμετοχή». «Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα» τονίζει η Συνομοσπονδία.

«Δεκαετίες μετά το Σικάγο, οι εργαζόμενοι ζούμε τα τελευταία χρόνια τη βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου. Ζούμε την καρατόμηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας. Βιώνουμε την επιστροφή σε εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα», αναφέρει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ. Διαμηνύει επίσης ότι «οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται και δεν αναγνωρίζουν τα άλλοθι των πιέσεων και των εκβιασμών σε αυτούς που εφαρμόζουν πολιτικές εξαθλίωσης».

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Δ. Κουτσούμπας: Ρήξη ο μόνος δρόμος για τον λαό

Ρήξη με την Ε.Ε. και έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους ζήτησε ως μόνο ρεαλιστικό, σίγουρο και ελπιδοφόρο δρόμο για το λαό ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Ο μόνος ρεαλιστικός, σίγουρος και ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό μας σήμερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Εργατικής Κόκκινης Πρωτομαγιάς» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ