Skip to main content

Μακρόν σε Τραμπ: Θα προστατέψω τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Τον πρόθεσή του να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή γνωστοποίησε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του νέου Γάλλου προέδρου Λοράνς Αΐμ.

Όπως πρόσθεσε η εκπρόσωπος του κ. Μακρόν, μιλώντας στο CNN, η τρομοκρατία, οι διατλαντικές σχέσεις και η οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών. 

Η κλιματική αλλαγή «αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα για τους Γάλλους. Ο Μακρόν τόνισε στον Τραμπ ότι θα προστατεύσει την Συμφωνία των Παρισίων» είπε η εκπρόσωπός του.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ότι συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλες.

Πέρα από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Τραμπ, ο κ. Μακρόν ήδη συνομίλησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το επιτελείο του.

Ο κ. Μακρόν έλαβε επίσης μετά από την εκλογή του συγχαρητήρια μηνύματα από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, όπως επίσης και από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Δέχθηκε επίσης συγχαρητήρια μηνύματα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP