Skip to main content

Ο Μακρόν παραιτήθηκε και μετονόμασε το κόμμα του εν όψει βουλευτικών εκλογών

Παραιτήθηκε από την ηγεσία του πολιτικού του κινήματος ο Εμανουέλ Μακρόν και το μετονόμασε σε «La République en marche» (Η Δημοκρατία προχωρά μπροστά) πέντε εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του En Marche!.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα αναλάβει να διεξαγάγει την προεκλογική εκστρατεία με στόχο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, διευκρίνισε ο Ρισάρ Φεράν σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Το κόμμα «La République en marche» θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο σε καθεμιά από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, συμπλήρωσε ο Φεράν, σημειώνοντας ότι οι μισοί από τους υποψηφίους του θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και ότι τουλάχιστον «το 50% θα είναι γυναίκες».

Τα ονόματα –εκ των οποίων μόνο 14 είναι ήδη γνωστά– θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, συμπλήρωσε ο ίδιος. Το κόμμα το οποίο θέλει να «ηθικοποιήσει την πολιτική ζωή» απαιτεί από τους υποψηφίους του να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Το «ιδρυτικό συνέδριο» του «La République en marche» θα διεξαχθεί «πριν από την 15η Ιουλίου», διευκρίνισε ο Φεράν.

Από σήμερα του κόμματος θα ηγείται η Κατρίν Μπαρμπαρού, μια συνταξιούχος με μεγάλη καριέρα στον δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, η οποία διορίστηκε προσωρινή πρόεδρος.

Το κίνημα En Marche! ιδρύθηκε τον Απρίλιο το 2016 από τον Εμανουέλ Μακρόν, τότε υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο