Skip to main content

Δολοφονία Φλόιντ: «Αδειάζει» τον κατηγορούμενο ο αρχηγός της αστυνομίας Μινεάπολης

Ο Ντέρεκ Σόβιν παραβίασε τους κανόνες της αστυνομίας της Μινεάπολης και τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει την «ιερότητα της ζωής» κατά τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ που στοίχησε τη ζωή του, τον περασμένο Μάιο: Αυτό κατέθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης στη δίκη του λευκού πρώην αστυνομικού για την δολοφονία του Αφροαμερικανού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πίεση που ασκήθηκε στο λαιμό του Φλόιντ από τον Σόβιν «παραβίασε τους κανόνες» που ισχύουν στο σώμα της αστυνομικής δύναμης της Μινεάπολης: «Είναι αντίθετη με την εκπαίδευσή μας, και σίγουρα με την ηθική μας, με τις αξίες μας», δήλωσε ο Μεντάρια Αραντόντο στους ενόρκους σε δικαστήριο της Μινεάπολης.

Ο Σόβιν – ο οποίος έχει δηλώσει αθώος στις κατηγορίες – δικάζεται για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας του Φλόιντ, καθώς γονάτισε επί σχεδόν 9 λεπτά στον λαιμό του 46χρονου Αφροαμερικανικού στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη, οδηγώντας στον θάνατό του. Η καταγραφή του περιστατικού σε βίντεο προκάλεσε παγκόσμιες ιστορικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας και του ρατσισμού.

Οι εισαγγελείς κάλεσαν ως μάρτυρες στη δίκη τον Αραντόντο και άλλους αστυνομικούς για να αντικρούσουν την υπερασπιστική γραμμή του Σόβιν ότι έκανε μόνο ό,τι είχε εκπαιδευτεί να κάνει στα 19 του χρόνια ως αστυνομικός. Ο Αραντόντο, ο οποίος το 2017 έγινε ο πρώτος μαύρος που τέθηκε αρχηγός της αστυνομικής δύναμης της πόλης, απέλυσε τον Σόβιν και τρεις άλλους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην σύλληψη που οδήγησε στον θάνατο του Φλόιντ. Πέρσι, σε δήλωσή του είχε πει για τον Σόβιν και το περιστατικό: «Αυτό ήταν φόνος – δεν ήταν έλλειψη εκπαίδευσης».

Στη δίκη του ζητήθηκε να διαβάσει δυνατά τμήματα του κώδικα δεοντολογίας του αστυνομικού τμήματος. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μεταχείριση ανθρώπων με αξιοπρέπεια και σεβασμό, πάνω απ ‘όλα», είπε στους ενόρκους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters