Skip to main content

Βραζιλία: Στήριξη στον Γκουαϊδό, αλλά αποκλείει στρατιωτική επέμβαση

 Η κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπό τον Χουάν Γκουαϊδό να εκδιώξει από την εξουσία τον Νικολάς Μαδούρο, προτρέποντας κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο αποκλείει το ενδεχόμενο να επέμβει στρατιωτικά στη γειτονική της χώρα, ή να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η βραζιλιάνικη επικράτεια για να γίνει εισβολή.

 Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, υποστήριξε μέσω Twitter ότι ο λαός της Βενεζουέλας έχει «υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα» και πρόσθεσε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί «η ελευθερία στην αδελφή μας χώρα», ώστε «να γίνει επιτέλους αληθινή δημοκρατία».

Ο σύμβουλος της βραζιλιάνικης προεδρίας για θέματα εθνικής ασφαλείας, ο στρατηγός Αουγκούστου Χελένου Χιμπέιρου Περέιρα, ανέφερε ότι του προκάλεσε σοκ η εικόνα ενός θωρακισμένου της εθνοφρουράς που χτυπά και περνάει πάνω από διαδηλωτές. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει κι ότι η υποστήριξη που μοιάζει να εξασφάλισε ο Γκουαϊδό από μερίδα του στρατού είναι «αδύναμη». Επισήμανε πως δεν είναι προς το παρόν καθόλου βέβαιο ότι η ηγεσία του στρατού έχει εγκαταλείψει τον πρόεδρο Μαδούρο.

Πηγή: Reuters