Skip to main content

Συνεχίζονται κακοκαιρία και προβλήματα

Τα κεντρικά, τα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά πλήττει σήμερα ο χιονιάς, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις, και όχι μόνο. 

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στη Θεσσαλία. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, η κατάσταση στον νομό της Λάρισας γίνεται όλο και δυσκολότερη, καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η χιονόπτωση, ενώ υπάρχουν περιοχές και κυρίως ορεινά χωριά που η μετάβαση είναι σχεδόν αδύνατη.

Ενδεικτικά, στο χωριό Σκλήθρο της περιοχής της Αγιάς επιχειρείται με πολλές δυσκολίες το άνοιγμα του δρόμου από εκχιονιστικά μηχανήματα.

Η κατάσταση πάντως είναι πολύ δύσκολη σε όλο τον νομό, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει. «Μόλις περνάει το εκχιονιστικό μηχάνημα, ακριβώς μετά από 10 λεπτά το χιόνι καλύπτει όλο το δρόμο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και το χιόνι είναι ασταμάτητο» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης Π.Ε Λάρισας, Δημήτρης Παπαδημόπουλος.

Η θερμοκρασία στην πόλη της Λάρισας κατρακύλησε έως και στους -7 βαθμούς, ενώ το χιόνι κάλυψε πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους, ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκατοστά.

Οι μετακινήσεις των πολιτών είναι πολύ δύσκολες, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από αυτά προς Αμπελώνα και Τύρναβο.

O δήμος της Λάρισας βρίσκεται σε συναγερμό και κάνοντας λόγο για ιστορικό χιονιά καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.  

Ζευγάρι ηλικιωμένων που διαμένει στην παραλιακή περιοχή της Βελίκας του δήμου Αγιάς χρειάστηκε την παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να μετακινηθεί. Όπως έγινε γνωστό οι ηλικιωμένοι αναζητούσαν τρόπο να μετακινηθούν, αλλά αδυνατούσαν να βρουν κάποιο μέσο μεταφοράς, καθώς η μετακίνηση, ακόμα και παραλιακά, γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Και στη Μαγνησία, πυκνή χιονόπτωση σημειωνόταν από τη νύχτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά και στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. 

Στη Φθιώτιδα, η ένταση της χιονόπτωσης έχει δημιουργήσει προβλήματα και στο εθνικό δίκτυο. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, από το 185 χλμ. στο ύψος των Καμένων Βούρλων έως το 240 χλμ. στο ύψος των Ραχών της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας – Θεσσαλονίκης, τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα. Έτσι, η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας αποφάσισε ότι στη συγκεκριμένη διαδρομή η κίνηση θα γίνεται μόνο με αλυσίδες για όλα τα οχήματα.

Αυτό ισχύει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας δηλαδή και προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα εκδόθηκε νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία και των λεωφορείων αλλά και των υπολοίπων βαρέων οχημάτων.

Η ένταση του χιονιού που πέφτει το τελευταίο ημίωρο είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην ευρύτερη περιοχή από τα Καμένα Βούρλα μέχρι το Δομοκό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού υπάρχουν πάνω από 10 πόντοι χιονιού, ενώ μέσα στην πόλη της Λαμίας έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά.

Νωρίτερα, πάνω από 35 λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες και με κατεύθυνση από Αθήνα προς τις θεσσαλικές πόλεις και τη βόρεια Ελλάδα είχαν ακινητοποιηθεί για περισσότερο από δυόμισι ώρες σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, μέσα στον νομό της Φθιώτιδας.

Λίγο μετά το μεσημέρι, η Αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, μπροστά στην ένταση που δημιούργησαν οι πολύωρες καθυστερήσεις, έδωσε άδεια ώστε σιγά σιγά το επόμενο διάστημα τα λεωφορεία, που είχαν ακινητοποιηθεί από τις 9.30 το πρωί, να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αιτωλοακαρνανία, χιονίζει στην περιοχή του Ξηρομέρου, στον Βάλτο, στην ορεινή Τριχωνίδα και στην ορεινή Ναυπακτία, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων να γίνεται με δυσχέρεια.

Πυκνό χιόνι έπεφτε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς Κελσίου.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, προβλήματα στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Όπως  δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της επιχείρησης Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο της επιχείρησης προς το ορεινό τμήμα του νομού, όπου το ΚΤΕΛ εκτελεί πέντε δρομολόγια ημερησίως, εξυπηρετώντας τα χωριά του Λαγκαδά, τον Σοχό, τον Ασκό, την Αρέθουσα και τη Μαυρούδα.

Με δυσκολία εκτελέστηκε από το πρωί από ένα δρομολόγιο σε Ασπροβάλτα και Ζαγκλιβέρι, όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες η επιχείρηση πραγματοποιεί ημερησίως οκτώ και πέντε αντίστοιχα. «Εκτιμώ ότι νωρίς το απόγευμα θα σταματήσει η εξυπηρέτηση και των συγκεκριμένων δρομολογίων, αφού οι καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Διευκρίνισε πάντως ότι τα εννέα δρομολόγια που εκτελεί καθημερινά το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προς την Αθήνα, διεξάγονται κανονικά.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται και σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά και αποκλεισμούς χωριών.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων το χιόνι αγγίζει τους 50 πόντους και ο Εμπορικός Σύλλογος συνιστά στους καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους (κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια).

Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ έχουν διακοπεί από τα ξημερώματα, ενώ αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Αστυνομίας, η κίνηση των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, πρέπει να γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό και τις εθνικές οδούς σε φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Αποκλεισμένα είναι χωριά της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, καθώς και εκείνα τα οποία βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας -Ιωαννίνων, από το 10ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Οι δρόμοι που οδηγούν από την παλιά εθνική οδό, προς τα χωριά Δράμεση, Κορύτιανη, Μενίνα έχουν πολύ χιόνι, ενώ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Βασίλης Φάτσιος, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί συνάδελφοί του δεν μπορούν να πλησιάσουν στα μαντριά τους.

Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο των Φιλιατών, ενώ λίγο νωρίτερα έγινε απεγκλωβισμός 15 αυτοκινήτων στο δρόμο Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς στη θέση Γωνιά.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι, λόγω των συνεχιζόμενων έντονων καιρικών συνθηκών και σε επικοινωνία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας με απόφασή του, αναστέλλει για αύριο Πέμπτη τη λειτουργία του συνόλου των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ.

Στον δήμο Σουλίου, δύο μηχανήματα επιχειρούν να ανοίξουν τους δρόμους, ενώ με υδροφόρα επιχειρείται να μεταφερθεί θαλασσινό νερό, για να ρίξουν σε δρόμους της περιοχής. Πάντως, όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Μαυρογιώργος, προτεραιότητα δίνεται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και στα νοσοκομεία.

Στην Αχαΐα χιονίζει στα ορεινά, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης, στο ύψος της περιοχής Τριπόταμα. Αμέσως επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και άνοιξαν το δρόμο, ενώ επιχειρούν συνεχώς, από την περιοχή Παγκράτι της Αχαΐας, έως και την Λαμπεία στην Ηλεία. Αλυσίδες χρειάζονται όσα οχήματα κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο.

Στο μεταξύ, στον δήμο Δυτικής Αχαίας συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο και σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί κρατική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία, καθώς και ενίσχυση των αγροτών, που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τον παγετό.