Skip to main content

Βουλή: Αντιπαράθεση με φόντο την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο

Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αποτέλεσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο -με φόντο τις κινητοποιήσεις στο νησί, καθώς και τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν- κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπής στη Βουλή του νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής στην Επιτροπή με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποταμιού. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ανέφερε πως «είναι θεμιτός ο αντιπολιτευτικός διάλογος και το να προσπαθείς να κερδίσεις πόντους από το υπαρκτό το πρόβλημα στη Λέσβο. Προσέξτε όμως: αν αυτό το πράγμα τραβάει ως το τέλος, μήπως δεν υλοποιούνται οι πολιτικές επιδιώξεις, αυτού που το κάνει, αλλά κάποιων άλλων, φασιστικών ομάδων».

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ανέφερε ότι στην Λέσβο «υπήρξε ένα παράδοξο φαινόμενο». «Οι διοργανωτές της κινητοποίησης με τα δύο βασικά ζητήματα, το προσφυγικό ζήτημα και την κοινωνική συνοχή, αλλά και το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κάλεσαν σε κινητοποίηση και απήργησε η πόλη. Εγώ δεν θα μιλήσω ποτέ εναντίον της κινητοποίησης των πολιτών, αν αυτή είναι εποικοδομητική. Είχαμε, όμως, δυστυχώς, την απουσία αυτών των φορέων που καλούσαν από το τραπέζι της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, όπου ο υπουργός, ο κ. Βίτσας, μαζί με τον συναρμόδιο υπουργό, τον κ. Τόσκα, συζητήσανε σε ειδικό πάνελ στο αναπτυξιακό συνέδριο τα θέματα “προσφυγικό ζήτημα” και “κοινωνική συνοχή”», είπε προσθέτοντας πως «θα πρέπει να διαλέξουμε όλοι μας όχθη».

Η τοποθέτηση του κ. Πάλλη προκάλεσετην αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ., Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζονται «φασιστοιειδή» όσοι διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης. «Αρκετά ανεχτήκαμε αυτό το ύφος και τον τόνο, το να κατηγορείτε διαρκώς τους πολίτες που αγανακτούν και επειδή διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησής σας να τους λέτε και φασιστοειδή. Αρκετά το έχουμε ανεχτεί και από εσάς και από τους συναδέλφους σας. Πηγαίνετε να πείτε λοιπόν στη Μυτιλήνη ότι όλοι αυτοί που διαδήλωναν ήταν φασίστες» ανέφερε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ενώ ο Γ. Πάλλης απάντησε πως εκείνος δεν είπε αυτό.

Επίσης ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σχολίασε πως τέτοια μέτρα ασφαλείας για τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξαν ούτε όταν ήρθε ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο κ. Βίτσας είπε, εξάλλου, ότι από την μέρα που ανακοινώθηκε το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου άρχισαν να γίνονται διάφορα «περίεργα πράγματα», υπήρξαν «φοβερές αντιδράσεις», «καταλήψεις» και συγκεντρώσεις στην πλατεία Σαπφούς, που τελικώς εξετράπησαν. «Είδαμε υπόγειες και υπέργειες κατευθύνσεις προς θεσμικούς παράγοντες να μην πάνε σε μια σειρά αναπτυξιακά συνέδρια», ανέφερε ακόμη ο υπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις στα Περιφερειακά Συνέδρια προέρχονται από ένα σύστημα το οποίο πλέον νιώθει ότι δεν θα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό τού αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, που ενσωματώνει κοινοτική οδηγία για την μεταναστευτική πολιτική και τις διαδικασίες ασύλου, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ότι ο στόχος στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου είναι να φτάσουν οι μετανάστες στη Μόρια, από τους 6.000 μετανάστες που είναι σήμερα, στους 3.550, με βάση το πρόγραμμα επιστροφών και την μεταφορά των ευάλωτων ομάδων.

Πηγή: ΑΜΠΕ