Skip to main content

Αλέξη… Σάντσεθ «πουλάει» τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Τη νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές της Ισπανίας θα προσπαθήσει τώρα να βάλει στην προεκλογική του ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να μειώσει τη διαφορά από τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Με το κλείσιμο της κάλπης στην Ισπανία, πριν ακόμα καταλαγιάσουν οι πανηγυρισμοί των Ισπανών Σοσιαλιστών, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα προσπάθησαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν είναι οι ομοϊδεάτες και συναγωνιστές, των Ποδέμος που έχασαν 7% και περίπου 20 έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016, αλλά οι ομοτράπεζοι των Ισπανών Σοσιαλιστών, που μπορούν να επαναλάβουν στην Ελλάδα τη δική τους νίκη στην Ισπανία.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν και για τη συντριβή του Λαϊκού Κόμματος, της ισπανικής Δεξιάς δηλαδή, η οποία έχασε τη μισή της δύναμη σε σχέση με το 2016 και έτσι ανέβηκε η ισπανική ακροδεξιά στο 10% και για πρώτη φορά μπήκε στην ισπανική Βουλή μετά την πτώση του δικτάτορα Φράνκο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα τα κόμματα επιχειρούν αυθαίρετες συγκρίσεις και εμφανή έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής ανάλυσης, να επηρεάσουν την ελληνική κοινή γνώμη, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν εκλογικά αποτελέσματα από άλλες χώρες της Ευρώπης, ακόμα και των ΗΠΑ.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, ωστόσο, η προσπάθεια που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να «πουλήσει» τον Αλέξη Τσίπρα ως Αλέξη …Σάντσεθ, είναι τόσο «χοντροκομμένη» που αφενός προκαλεί εύλογες αντιδράσεις και αφετέρου δείχνει πόσο ανάγκη έχει το κυβερνών κόμμα να κρατηθεί από οτιδήποτε θα μπορούσε να αλλάξει το σημερινό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα που παρουσιάζει παγιωμένα χαρακτηριστικά, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να προσποιούνται τον «σύντροφο» και «σύμμαχο» των Ισπανών Σοσιαλιστών, μη λέγοντας ούτε μία κουβέντα για την εκλογική ήττα των Ποδέμος και του «αδελφού» Ιγκλέσιας, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από όλο το πολιτικό φάσμα, με τον γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής  Σταμάτη Μαλέλη να δηλώνει για τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Έτσι όπως πάει θα δηλώσει την ικανοποίηση του για τη νίκη του Κινήματος Αλλαγής». 

«Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη» ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού που προκάλεσε το ειρωνικό σχόλιο του κ. Μαλέλη, με τον κ. Τσίπρα να συνεχίζει. «Σοσιαλιστές και Ποδέμος, μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους, βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ισπανία».

Ένα βήμα πιο μακριά ο επικεφαλής του δεύτερου ισχυρού πόλου εντός του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσπάθησε, με ανάρτησή του στο twitter, να χρεώσει την ήττα του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος στον Κυριάκο Μητσοτάκη! «Η πρώτη επιτυχία της συμμαχίας Βέμπερ-Μητσοτάκη: το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας χθες είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του. Η νότια Ευρώπη εγκαταλείπει το νεοφιλελευθερισμό και τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν», έγραψε ο κ. Τσακαλώτος, χωρίς αναφορά στη «νίκη των προοδευτικών δυνάμεων» όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, καθώς ανάμεσα στους 53+ όπου ηγείται ο κ. Τσακαλώτος, η εγκατάλειψη των Ποδέμος και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κοστούμι «ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» δεν είναι και πολύ δημοφιλής.

Είναι βέβαιο ότι η νίκη των Ισπανών Σοσιαλιστών λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, θα γίνει ένα από τα βασικά θέματα για τις προεκλογικές ομιλίες του κ. Τσίπρα, αρχής γενομένης από την περιοδεία που ξεκινά στην Κρήτη, από τα Χανιά. Επιλογή που δεν είναι τυχαία, καθώς στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον νυν αλλά και υποψήφιο περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, διατηρώντας ελπίδες να επαναλάβει το αποτέλεσμα του 2014. Η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα είναι οι δύο από τις δεκατρείς περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας υποψηφίους που επισήμως στηρίζονται από το Κίνημα Αλλαγής, περιμένει να επικρατήσουν για να μην ισχύσει το 13-0.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει προκαλέσει ρήγμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με την απρόκλητη και εντελώς άδικη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Ο πρωθυπουργός έχει πει στη Βουλή ότι θα μετατρέψει τη συζήτηση αυτή σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποφύγει διαρροές σε μία ψηφοφορία για τον κ. Πολάκη, που θα στοίχιζαν πολιτικά και επικοινωνιακά στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.