Skip to main content

Χιονιάς και στο προσφυγικό

Λύση με καθυστέρηση για τη φιλοξενία των εκτεθειμένων στο ψύχος προσφύγων στη Μόρια επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, που έστειλε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το αρματαγωγό πλοίο «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού για τη φιλοξενία περίπου 500 ατόμων. 

Προηγήθηκε έντονη κριτική για ολιγωρία και για αποτυχία επαρκούς προετοιμασίας για την υποδοχή του χειμώνα στα hotspots. Το ζήτημα πήρε διαστάσεις και εκτός Ελλάδος, αφού τις εικόνες των βυθισμένων στο χιόνι σκηνών ανέδειξαν και διεθνή ΜΜΕ. Η κυβέρνηση μάλιστα δέχθηκε και τα «φίλια» πυρά της Αυγής. 

Στη Λέσβο η επιβίβαση όσων θα φιλοξενηθούν στο πλοίο, που είναι πλήρως εξοπλισμένο με κρεβάτια, θερμάστρες κλπ, αναμένεται να ξεκινήσει τις απογευματινές ώρες. 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχειακών μονάδων, προκειμένου να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών και καταδίκασε τη στάση ξενοδόχων του νησιού που -όπως είπε- αρνούνται να παραχωρήσουν τα κλειστά καταλύματά τους. 

Την ίδια στιγμή οδοιπορικό δημοσιογράφου του BBC σε κέντρα φιλοξενίας στη Μαλακάσα και στα Οινόφυτα μαρτυρά επίσης τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες έχουν αφεθεί να ζουν πρόσφυγες και μετανάστες εν μέσω του χιονιά.

Ένας πρόσφυγας λέει στην κάμερα ότι κάνει πολύ κρύο και ότι δεν υπάρχει νερό, ενώ ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στον καταυλισμό στη Μαλακάσα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στην κριτική που δέχονται κυβέρνηση και ΜΚΟ επειδή δεν έκαναν αρκετά για να προετοιμάσουν τους καταυλισμούς για την έλευση του χειμώνα.

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα του ψύχους περιέγραψε την Τρίτη και ο βρετανικός Guardian, σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ελλάδα: Η κακοκαιρία θέτει τους πρόσφυγες σε κίνδυνο και βάζει φωτιά στην κυβέρνηση».

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε πρόχειρες σκηνές εν μέσω χιονιά, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε θέση άμυνας, απέναντι στις επικρίσεις που δέχεται για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspots.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο και για αυστηρή επίπληξη της Κομισιόν προς την Αθήνα, αναφερόμενη στις δηλώσεις της εκπροσώπου της Νατάσα Μπερτό, η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Η κυβέρνηση δέχθηκε βολές και από την Αυγή για την αποτυχία της να προστατεύσει στοιχειωδώς από τον χιονιά τους πρόσφυγες. 

Με αφορμή τις εικόνες ντροπής από τον πνιγμένο στα χιόνια καταυλισμό της Μόριας, η εφημερίδα τονίζει στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Αργά αντανακλαστικά» πως είναι ασυγχώρητο «ότι μόλις σήμερα θα φτάσει στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να στεγάσει κάποιους από τους παγωμένους πρόσφυγες».

«Και σε αυτή τη φάση», συμπληρώνει, «λίγη σημασία έχει ποιος φταίει, το αν αρνούνται οι ξενοδόχοι να ανοίξουν -επί χρήμασι- τα άδεια τους δωμάτια ή αν βρήκε την ευκαιρία ο κάθε δήμαρχος να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε βάρος των παγωμένων ή αν δεν κάνουν τη δουλειά που ανέλαβαν οι χρυσοπληρωμένες από την Ε.Ε. ΜΚΟ».

Στο άρθρο προστίθεται ότι αυτά ήταν γνωστά «και πριν πέσει το πρώτο χιόνι, αλλά στην τελική είναι ευθύνη του κράτους –εν προκειμένω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής- να επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να βρει λύση».