Skip to main content

Ινδία: Τουλάχιστον 116 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και κυρίως οι αμμοθύελλες, οι πιο φονικές που έχουν σημειωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 116 ανθρώπων στην Ινδία.

Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σφοδρών ανέμων που έπνεαν με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Τα περισσότερα θύματα αναφέρθηκαν στα κρατίδια Ουτάρ Πραντές και Ρατζαστάν. Οι διασώστες εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς συνεχίζουν ακόμη τις προσπάθειες για την ανάσυρση εγκλωβισμένων και τον εντοπισμό ανθρώπων στα συντρίμμια.

Στο κρατίδιο Άντρα Πραντές, από ένα διαφορετικό καιρικό φαινόμενο, από κεραυνούς, σκοτώθηκαν την Τετάρτη 14 άνθρωποι.

Η αμμοθύελλα ήταν σπάνιας βιαιότητας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, σπίτια γκρεμίστηκαν, κολώνες έπεσαν. Παρόμοια φαινόμενα σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ινδία αλλά συνήθως δεν προκαλούν τέτοιες καταστροφές.

Ο Σίβαμ Λόχια, ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείο στο Αλουάρ, στο βόρειο Ρατζαστάν, αφηγήθηκε πως αναγκάστηκε να παρατήσει το αυτοκίνητό του στον δρόμο και να τρέξει για να σωθεί αφού ο άνεμος απειλούσε να τον παρασύρει. «Δεν έχω δει τέτοια καταστροφική θύελλα εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια. Όλοι φοβούνταν, αναζητούσαν καταφύγιο, δέντρα και σπίτια διαλύονταν κα πετούσαν στον αέρια. Ήταν εφιαλτικό», είπε.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Άγκρα στο Ουτάρ Πραντές, όπου βρίσκεται το περίφημο Ταζ Μαχάλ. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 43 θάνατοι μόνο στην περιοχή αυτή και 65 συνολικά στο κρατίδιο. Το μνημείο δεν έχει υποστεί ζημιές.

Στη ζώνη του Μπαρατπούρ, στο βόρειο Ρατζαστάν, ξεριζώθηκαν περίπου χίλιοι στύλοι ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να προκληθεί μια γιγαντιαία διακοπή ρεύματος και εκτιμάται ότι θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθούν και νέες θύελλες τις επόμενες 48 ώρες και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως να μην κοιμούνται έξω, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλοί αυτήν την εποχή για να γλιτώσουν από την ανυπόφορη ζέστη.

Πηγή: ΑΜΠΕ