Skip to main content

Μπαράζ αποστολών «ύποπτων» φακέλων σε επτά εκπαιδευτικά ιδρύματα

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛΑΣ, καθώς επτά «ύποπτοι» φάκελοι εστάλησαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, με αποστολέα από τις Ινδίες.

Εκτός από τον φάκελο ο οποίος εστάλη την Τετάρτη στο κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, σήμερα Πέμπτη εντοπίστηκαν πέντε ακόμα φάκελοι σε Αθήνα (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, και ΑΣΠΕΤΕ -πρώην ΣΕΛΕΤΕ- στο Ηράκλειο), Χανιά, Βόλο και Κέρκυρα, ενώ ένας ακόμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής φαίνεται πως είχε φτάσει πριν από μερικές μέρες. Οι φάκελοι φέρονται ότι εστάλησαν από τις Ινδίες και είχαν ως παραλήπτες τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Στη Μυτιλήνη, το απόγευμα της Πέμπτης εξιτήριο πήραν οι επτά που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτου περιεχομένου φάκελο που παρελήφθη χθες το απόγευμα στο κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε). Όλοι παρέμεναν προληπτικά νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, γιατί με το άνοιγμα του φακέλου κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία ωστόσο από χθες το βράδυ είχαν υποχωρήσει. Όπως έγινε γνωστό, οι βιοχημικές εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητικές. Ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου και είχε αποσταλεί από την Ινδία.

Στα Χανιά ο πρύτανης άνοιξε τον φάκελο και είδε ότι περιείχε χαρτιά γι΄ αυτό τον πέταξε, αλλά σήμερα, όταν ενημερώθηκε σχετικά με ό,τι έγινε στην Μυτιλήνη, ειδοποίησε τις αρχές. Επίσης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο πρύτανης του ΕΜΠ παρέλαβε την Τετάρτη τον φάκελο, τον άνοιξε και τον πέταξε στα σκουπίδια, καθώς όπως είπε δεν είχε σκόνη και περιείχε μόνο κάποια φυλλάδια. Αυτό διαπιστώθηκε και από το ειδικό κλιμάκιο που τον παρέλαβε σήμερα. Επιπλέον, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος στον φάκελο που εντοπίστηκε στην ΑΣΠΕΤΕ, προκειμένου να παραληφθεί και αυτός.

Στην απομάκρυνση του φακέλου «ύποπτης τοξικότητας» από το κεντρικό ταχυδρομείο Κέρκυρας, που εντοπίστηκε το πρωί σε θυρίδα, προέβησαν οι αρχές που συνδράμουν στην επιχείρηση που ακολουθεί το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε αμέσως σε ισχύ. Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, φορώντας την κατάλληλη ειδική στολή, τηρώντας τα απαιτούμενα πρωτόκολλα της επιχείρησης, απομάκρυνε τον ύποπτο φάκελο από το ταχυδρομείο, που απεστάλη από την Ινδία, με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τέσσερα άτομα, που φέρεται ότι είχαν επαφή με τον κλειστό ύποπτο φάκελο, έχουν ήδη μεταφερθεί προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, σε ειδική μονάδα, προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο. Ο φάκελος στον Βόλο δεν έχει ακόμη παραληφθεί από τις αρχές.

Οι φάκελοι μεταφέρονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς περιέχουν και αν σε κάποιους υπάρχει σκόνη όπως στη Μυτιλήνη. Πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, από τον μέχρι στιγμής έλεγχο στον φάκελο της Μυτιλήνης, δεν προκύπτει κάτι επικίνδυνο, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και άλλων φορέων για το θέμα και παράλληλα έχουν ενημερωθεί και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα καταστήματα ΕΛΤΑ, αν βρεθούν άλλοι τέτοιοι φάκελοι να ειδοποιήσουν τις αρχές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ