Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος: Απαραίτητη η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική

Απαραίτητη έκρινε τη δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, προκειμένου να υπερασπίζεται όλα τα σύνορά της, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «le Figaro».

Ερωτηθείς για το ποια ήταν τα κύρια ζητήματα για τα οποία συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως «είμαστε κοντά στις γαλλικές θέσεις γενικά και ειδικά όσον αφορά την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Συζητήσαμε σχετικά με αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να διαθέτει αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, αν επιθυμούμε να αποτελεί παγκόσμια δύναμη».

Όπως είπε «για την Ελλάδα, υπάρχει ένα ειδικό ενδιαφέρον, διότι νιώθουμε ότι απειλούμαστε. Υπάρχουν εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία, η οποία δήλωσε, για παράδειγμα τη δεκαετία του 1990, ότι αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, αυτό θα αποτελούσε casus belli . Η Τουρκία έχει μια μόνιμη πολιτική διεκδίκησης δικαιωμάτων τα οποία δεν της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Η τουρκική αντιπολίτευση διεκδικεί κάποια ελληνικά νησιά. Εμείς δεν επιθυμούμε μια εξωτερική πολιτική εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά είναι απαραίτητο η Ευρώπη να έχει μια κοινή αμυντική πολιτική και να υπερασπίζεται όλα τα σύνορά της».

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως «εδώ και τρεις δεκαετίες είχαμε μια διαμάχη όσον αφορά την ονομασία αυτής της τότε “πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Αυτή είχε να κάνει κυρίως με την ταυτότητα και οδήγησε σε εθνικιστικές εξάρσεις και στις δύο χώρες. Στους εθνικιστικούς κύκλους αυτής της χώρας, υπήρχε μια ρητορική, η οποία επικαλούνταν την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομός τους είχαν το όνομα αυτού του ήρωα».

«Έπρεπε λοιπόν, να δοθεί ένα τέλος σε αυτό. Συμφωνήσαμε λοιπόν, σε μια ονομασία, στην ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, η οποία σέβεται τόσο τα δικά τους, όσο και τα δικά μας συμφέροντα, διότι πλέον δεν θα διεκδικούν την ιστορία της Μακεδονίας, ούτε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετονόμασαν το αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομό τους. Τα αποτελέσματα αυτής της Συμφωνίας είναι τριπλά: η καλή γειτονία, η σταθερότητα στην περιοχή, διότι στέλνουμε ένα μήνυμα επίλυσης των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «έχουμε τη δυνατότητα ενός κοινού οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια, 50 εκατομμυρίων καταναλωτών, που ανοίγεται στις ελληνικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή. Για να το καταλάβουμε, αρκεί να κοιτάξουμε τον χάρτη. Η Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η χώρα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και με τη Ρωσία και την Κίνα. Θέλουμε να επωφεληθεί η Ε.Ε. από τη σταθεροποιητική συμβολή μας».

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Γαλλίας στην έρευνα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «έχουμε αναπτύξει σχέσεις με αρκετές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για τα ενεργειακά θέματα. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας, και κάθε φορά προσθέτουμε και μία χώρα: Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος και Παλαιστίνη. Προσπαθούμε επίσης, να καλέσουμε χώρες που δεν βρίσκονται στην περιοχή, όπως είναι οι ΗΠΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν παρών στην τριμερή σύνοδο στο Ισραήλ. Τώρα, θέλουμε να καλέσουμε τη Γαλλία στην επόμενη τριμερή με την Αίγυπτο. Αυτό μας επιτρέπει να προωθήσουμε οικονομικά συμφέροντα, βεβαίως, αλλά και να σταθεροποιήσουμε πολιτικά την περιοχή».