Skip to main content

Βρετανία: Ναζιστής αστυνομικός καταδικάστηκε για τρομοκρατία              

Ενοχος για συμμετοχή σε μια απαγορευμένη νεοναζιστική οργάνωση και κατοχή εξτρεμιστικού υλικού, μεταξύ των οποίων και του μανιφέστου του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κρίθηκε ένας 22χρονος αστυνομικός από το δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο Μπέντζαμιν Χάναμ, αστυνομικός σε δοκιμαστική υπηρεσία στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είναι ο πρώτος εν ενεργεία Βρετανός αστυνομικός που καταδικάζεται για τρομοκρατία, καθώς κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη National Action, μια ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε το 2016, αφότου επιδοκίμασε τον φόνο της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από έναν 52χρονο ναζιστή, λίγο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit. Αν και η ακροδεξιά οργάνωση National Action απαγορεύτηκε στη Βρετανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μόλις το 2018 ένα από τα μέλη της δήλωσε ένοχο για τον σχεδιασμό της δολοφονίας μιας άλλης βουλευτίνας με σπαθί και για απειλές να σκοτώσει έναν αστυνομικό.

Ο Χάναμ καταδικάστηκε επίσης από το δικαστήριο του Λονδίνου καθώς είπε ψέμματα στην αίτηση του, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια ακροδεξιά οργάνωση προκειμένου να ενταχθεί στη Μητροπολιτική Αστυνομίας, την οποία κατέθεσε το 2018.
 Επιπλέον, ο 22χρονος δήλωσε ένοχος και σε κατηγορίες περί κατοχής άσεμνων φωτογραφιών ενός παιδιού.  Εχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 23 Απριλίου.

Οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν την εμπλοκή του τον Φεβρουάριου του 2020, μετά τη διαρροή των στοιχείων των μελών ενός ακροδεξιού διαδικτυακού φόρουμ, του Iron March, όπου συμμετείχε με το ψευδώνυμο «Anglisc». Ο Χάναμ συνελήφθη έναν μήνα μετά στο σπίτι του, όπου αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα σημειωματάριο με αναφορές στην ακροδεξιά οργάνωση, έναν οδηγό για τη χρήση μαχαιριών και όπλων και το μανιφέστο του Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία.

Οι σχέσεις του 22χρονου με την οργάνωση National Action χρονολογούνται από τις αρχές του 2016, ότα η οργάνωση ήταν ήδη παράνομη, ωστόσο εκείνος συνέχισε την εμπλοκή του στην οργάνωση και το παρακλάδι της NS131 και μετά την απαγόρευση, όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ρίτσαρντ Σμιθ .

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters