Στρατηγικό εγκλωβισμό της κυβέρνησης και συσσώρευση προβλημάτων καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ προειδοποιεί για τεράστιο οικονομικό πρόβλημα εάν φτάσουμε στην ανάγκη προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.
«Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με την αυτοπεποίθηση της πανίσχυρης πλειοψηφίας, η οποία αυτή τη στιγμή εκφράζει ένα ‘άλλο καθεστώς’: ‘Για πρώτη φορά δημοκρατία, για πρώτη φορά αριστερά, για πρώτη φορά σκληρή διαπραγμάτευση’. Εν τούτοις, είναι απολύτως εγκλωβισμένη. Δεν έχει ούτε εντολή ρήξης, ούτε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τη ρήξη, ούτε κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της που να επιτρέπουν τη μεταστροφή» δηλώνει.
Αναφορικά με την πιθανότητα εκλογών ή δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής πως «εάν φτάσουμε στην ανάγκη προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, η ίδια η έναρξη της διαδικασίας αυτής θα δημιουργήσει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα».
«Η χώρα θα πάει με συνθήκες πάρα πολύ άσχημες είτε σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές. Δεν θα πάει όπως πήγαμε στις 25 Ιανουαρίου. Στις 25 Ιανουαρίου η χώρα ήταν ακέραιη και παραδόθηκε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αυτής της πολιτικής, αξιακής και πολιτιστικής τερατογένεσης. Από τότε έως σήμερα η χώρα έχει υποχωρήσει, έχει υποβαθμιστεί» προσθέτει.
Στο ερώτημα εάν επανέρχεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι «η πτώχευση, η ταπείνωση, η περιθωριοποίηση εντός ευρώ, με αποτέλεσμα ίσως κάποια στιγμή μόνοι μας να παρακαλάμε να απαλλαγούμε από τις υποχρεώσεις του μέλους της Ευρωζώνης».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από την παρούσα Βουλή αναφέρει ότι «δεν διεκδικεί τη συμμετοχή του σε κανένα κυβερνητικό σχήμα. Αρκετά τα έχει πληρώσει όλα αυτά. Απλώς θα μου επιτρέψετε να πω ότι εκ των πραγμάτων είναι βέβαιο πως θα δικαιωθούμε. Είτε επειδή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας εκ των υστέρων δείχνοντας ότι αυτή ήταν η μόνη εφικτή, είτε επειδή θα επιμείνουν σε μια άλλη αντίληψη που θα οδηγήσει στην καταστροφή. Εάν με ρωτάτε ηθικά, ιστορικά, εθνικά, αν προτιμούμε τη δικαίωση μέσω της προσχώρησης στην πολιτική μας ή μέσω της καταστροφής της χώρας, προτιμώ το πρώτο. Αλλά δεν θα έχουμε εμείς την ευθύνη για το δεύτερο» λέει χαρακτηριστικά.