Skip to main content

Η μυστήρια εξαφάνιση του Κιμ και η σημασία της για τη Βόρεια Κορέα

Ένα ερώτημα επανέρχεται τις τελευταίες ημέρες στους παρατηρητές της Πιονγιάνγκ: Πού βρίσκεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Καθώς η αδικαιολόγητη απουσία του από τα κοινά συνεχίζεται επί δυο εβδομάδες, τα σενάρια για την κατάσταση της υγείας του, ακόμη και τον θάνατό του, δίνουν και παίρνουν.

Έως την ενημέρωση χθες από τη Σεούλ και συγκεκριμένα από τον ειδικό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε Ιν, σύμφωνα με την οποία ο Κιμ είναι «ζωντανός και καλά στην υγεία του», ελάχιστα ήταν γνωστά για το πού βρίσκεται.

Οι εικασίες άρχισαν να διατυπώνονται μετά τη 15η Απριλίου, αφότου δεν παρέστη στους εορτασμούς για τα γενέθλια του παππού του και ιδρυτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ, και κυρίως έπειτα από ένα δημοσίευμα της Daily NK, μία ιστοσελίδας την οποία διαχειρίζονται Βορειοκορεάτες που έχουν αποσκιρτήσει, σύμφωνα με το οποίο ο ηγέτης της χώρας υποβλήθηκε σε επέμβαση λόγω των καρδιαγγειακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, ο Κιμ βρίσκεται από τις 13 Απριλίου στην Ουονσάν, ένα παραθεριστικό θέρετρο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και «μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία ύποπτη κίνηση».

Όποια και αν είναι η αλήθεια ωστόσο, οι φήμες δείχνουν την εξάρτηση της Βόρειας Κορέας από έναν άνθρωπο για την πολιτική της σταθερότητα, σχολιάζει η Wall Street Journal. Η απάντηση στο ζήτημα της υγείας του έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον των πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και τη σταθερότητα μιας χώρας στα σύνορα της Κίνας.

«Αυτές οι επίμονες φήμες υποδηλώνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η υγεία του θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά του να ηγηθεί της χώρας», υπογραμμίζει ο Ζαν Λι από το Woodrow Wilson Center με έδρα την Ουάσιγκτον. «Οι ανησυχίες αυτές χρήζουν πάντα προσοχής σε μια χώρα όπως η Βόρεια Κορέα, όπου το σύστημα έχει χτιστεί γύρω από την εξουσία μιας οικογένειας». Αν και ο θάνατός του δεν είναι πιθανός, σχολιάζει από την πλευρά του ο Γκο Μιονγκ Χουούν, ερευνητής στο Asan Institute, ένα think tank με έδρα τη Σεούλ, το σενάριο αυτό θα άλλαζε ριζικά τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ο Κιμ, όπως επίσης ο πατέρας και ο παππούς του που προηγήθηκαν στην εξουσία, έχει ιστορικό ανεξήγητων απουσιών. Εξαφανίστηκε για περισσότερο από έναν μήνα το 2014, για να εμφανιστεί ξανά με μπαστούνι. Εξαφανίστηκε επίσης για αρκετές εβδομάδες το 2012 και το 2013.

Ο πατέρας του, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, εξαφανίστηκε το 2008, πυροδοτώντας φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας αργότερα έμαθαν ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που ώθησε το καθεστώς να προετοιμαστεί ενδεχομένως για μία διάδοχη κατάσταση. Όταν πέθανε, το 2011, έγινε γνωστό δύο μέρες μετά.

Σύμφωνα με τον Γκο συνεπώς, το πιο σημαντικό στην νέα απουσία του Κιμ είναι η σιωπή της Βόρειας Κορέας. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα δεν εξέδωσε ανακοίνωση ούτε για να επιβεβαιώσει ούτε όμως και για να διαψεύσει τις φήμες», τονίζει.

naftemporiki.gr