Skip to main content

Προβλήματα εξαιτίας του σεισμού για την ιαπωνική βιομηχανία

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σε αρκετές ιαπωνικές επιχειρήσεις από τις σεισμικές δονήσεις που κλόνισαν Πέμπτη και Σάββατο νότιες περιοχές της Ιαπωνίας, μετρώντας έως τώρα περισσότερα από 40 θύματα. Τα προβλήματα αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι, αρκετά χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Φουκουσίμα, οι ιαπωνικές επιχειρήσεις παραμένουν ακόμη ευάλωτες απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με δυσκολίες στην αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν στις αλυσίδες τροφοδοσίας.

Η Toyota Motor Corp. –η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο- ανακοίνωσε χθες ότι θα αναστείλει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της σε εργοστάσια ανά την Ιαπωνία, καθώς εξαιτίας των σεισμών αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ορισμένα ανταλλακτικά, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί σε ορισμένα εργοστάσια. Σε ολιγοήμερη αναστολή της παραγωγής στο εργοστάσιο μοτοσυκλετών κοντά στη νότια πόλη Κουμαμότο θα προχωρήσει και η Honda. Ο κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών Sony Corp. ανακοίνωσε ότι η παραγωγή αναστέλλεται στο εργοστάσιο αισθητήρων εικόνας στο Κουμαμότο, επαναφέροντας όμως σε λειτουργία τις μονάδες στις πόλεις Ναγκασάκι και Οϊτα.

Ζημιές έχουν διαπιστωθεί και στον εξοπλισμό του εργοστασίου της εταιρείας επεξεργαστών Renesas Electronics Corp. στο Κουμαμότο. Η εταιρεία έχει αναστείλει την παραγωγή, έως ότου αξιολογήσει το μέγεθος των ζημιών.