Skip to main content

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων ψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων, ψηφίστηκε με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ολομέλεια η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και προκάλεσε τη σύγκρουση κορυφής, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη με αίτημα της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (97 ψήφοι).

Την αρχή του νομοσχεδίου -επί της οποίας, επίσης, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), καταψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) και «παρών» ψήφισαν 29 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή).

Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Η τροπολογία, που προβλέπει ότι εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Νίκο Δένδια από τη Ν.Δ. να θέτει και θέμα συνταγματικότητας,.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση και καλώντας τον Πρωθυπουργό είτε να την αποσύρει είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιους αφορά. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση κατά της Ν.Δ., αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η τροπολογία αφορά τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και όλες τις επιχειρήσεις στο εξής και απορρίπτοντας τα περί διαγραφής προστίμων.

«Η ουσία αυτής της συζήτησης αναδείχθηκε από την ερώτηση του Πρωθυπουργού, αν ξεχάσαμε τις νυχτερινές τροπολογίες που διέγραφαν πρόστιμα από λαθρεμπόρια» ανέφερε από την πλευρά του Ποταμιού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Αμυράς, και απάντησε προς την κυβερνητική πτέρυγα: «Όχι, δεν το ξεχάσαμε, το ίδιο κάνατε». Όπως είπε ο κ. Αμυράς, ο Πάνος Καμμένος ήταν μεν αποκαλυπτικός ως προς το όνομα του επιχειρηματία, αλλά δεν είπε για πόσα λεφτά μιλάμε. Κλείνοντας την παρέμβασή του, και με αιχμή τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν θέλουμε από Πανελευσινιακός να γίνουμε Μπαρτσελόνα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας στη Βουλή».

Σε νέα παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας και ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση επ’ αυτής, επισημαίνοντας πως, μετά την αποκάλυψη, όπως είπε, του Πάνου Καμμένου ότι αυτή αφορά ένα πρόσωπο επιχειρηματία, η ρύθμιση καθίσταται φωτογραφική, κάτι που αντιβαίνει στην συνταγματική αρχή.

«Μπερδευτήκατε. Εγώ είπα για μία επένδυση που έγινε επί κυβέρνησης της ΝΔ, όχι ότι αφορά μία επιχείρηση. Και δεν αφορά διαγραφή προστίμων. Τα πρόστιμα αφορούν τον ιδιοκτήτη που διέπραξε το αδίκημα της λαθρεμπορίας, τον ακολουθούν και ως ποινική και αστική ευθύνη, όχι τον επόμενο ιδιοκτήτη. Διαγραφές δεν γίνονται τώρα» επανήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Νωρίτερα, ο κ. Καμμένος είχε εκφράσει την έκπληξή του από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέροντας: «Εγώ θα έλεγα, επειδή είναι μικρός ο κόσμος, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να ρωτήσει τους βουλευτές της ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον κ. Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε τον κ. Κεδίκογλου, ο οποίος παρακαλούσε, γιατί δεν ρωτάτε τους βουλευτές της ΝΔ, της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίοι παρακαλούσαν τον κ. Σαββίδη να κάνει επένδυση για να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί τότε, όχι μόνο τη διαγραφή των χρεών της παλαιάς διοίκησης, αλλά είχε υποσχεθεί κιόλας ότι τα μηχανήματα του νέου εξοπλισμού, που ήταν μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, θα βγαίνανε χωρίς καμία υποχρέωση καταβολής προστίμων.

Προσθεσε ότι από τότε μέχρι σήμερα έγιναν 35 εκατομμύρια επενδύσεις και το δημόσιο εισέπραξε 309 εκατομμύρια σε φόρους, 89 εκατομμύρια το 2015. Είπε ακόμη πως οι ΑΝΕΛ θα φέρουν τροπολογία, ώστε όπου υπάρχουν επενδύσεις και νέοι επενδυτές μπαίνουν σε εταιρείες, που πάνε για κλείσιμο και επενδύουν, θα προτείνεται διαγραφή παλαιών προστίμων.

«Φοβάμαι πολύ που, όπως ευρωβουλευτές προσπαθούν να μπλοκάρουν την αξιολόγηση, πράττοντας αντεθνικά, το ίδιο κάνει η Ν.Δ. για να πλήξει οποιαδήποτε επένδυση», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. «φιλούσε κατουρημένες ποδιές του κ. Σαββίδη».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να διεξαχθεί συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης το απέρριψε, επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ