Skip to main content

Η πανδημία πάει πίσω 36 χρόνια την ισότητα των φύλων

Άλλη μία γενιά γυναικών θα πρέπει να περιμένει για την ισότητα των δύο φύλων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2021.

Καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 συνεχίζει να γίνεται αισθητός, η υγειονομική κρίση έπληξε σε  τέτοιο βαθμό την ισότητα ώστε χρειάζεται περισσότερο από μία γενιά για να επιτευχθεί ο στόχος της ισότητας.

Πλέον θα χρειαστούν 36 χρόνια για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων τόσο σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υγείας ή ακόμη και εκπαίδευσης, όπως υπογραμμίζεται στην 15η έκθεση για την ανισότητα ανδρών-γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, όπως αναφέρεται, έχει αυξηθεί κατά μια γενιά, από 99,5 χρόνια έως 135,6 χρόνια.

Η πρόοδος προς την ισότητα των φύλων καθυστερεί σε πολλές μεγάλες οικονομίες και βιομηχανίες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι γυναίκες απασχολούνται συχνότερα σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από τα lockdowns σε συνδυασμό με τις πρόσθετες πιέσεις παροχής φροντίδας στο σπίτι.

Η έκθεση, αξιολογεί την εξέλιξη των διαφορών βάσει φύλου σε τέσσερις τομείς: οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες, μορφωτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση. Εξετάζει επίσης τι οδηγεί το χάσμα και περιγράφει τις πολιτικές και τις πρακτικές που απαιτούνται για την ανάκαμψη που συμπεριλαμβάνει την παράμετρο του φύλου.  

Πολιτικό χάσμα

Η επιδείνωση το 2021 οφείλεται εν μέρει στο διευρυνόμενο πολιτικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων σε πολλές χώρες με μεγάλο πληθυσμό. Παρά το γεγονός ότι πάνω από τις μισές από τις 156 χώρες σημείωσαν βελτίωση, οι γυναίκες εξακολουθούν να κατέχουν μόνο το 26,1% των κοινοβουλευτικών εδρών και το 22,6% των υπουργικών θέσεων παγκοσμίως. Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση, το χάσμα στην πολιτική αναμένεται να διαρκέσει 145,5 χρόνια, σε σύγκριση με τα 95 χρόνια που αναμενόταν στην έκθεση του 2020, αύξηση δηλαδή άνω του 50%.

Το χάσμα στην οικονομική συνισταμένη, σημείωσε μόνο οριακή βελτίωση από την έκθεση του 2020 και αναμένεται να διαρκέσει άλλα 267,6 χρόνια. Η βραδεία πρόοδος οφείλεται σε αντίθετες τάσεις – παρόλο που το ποσοστό των γυναικών μεταξύ ειδικευμένων επαγγελματιών συνεχίζει να αυξάνεται, οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν και λίγες γυναίκες εκπροσωπούνται σε διευθυντικές θέσεις.

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι απογοητευτικά, οι διαφορές μεταξύ των φύλων στην εκπαίδευση και την υγεία σχεδόν κλείνουν. Στην εκπαίδευση, ενώ 37 χώρες έχουν φτάσει στην ισότητα των φύλων, θα χρειαστούν άλλα 14,2 χρόνια για να καλυφθεί πλήρως αυτό το κενό λόγω της επιβράδυνσης της προόδου. Στην υγεία, πάνω από το 95% αυτού του χάσματος μεταξύ των φύλων έχει κλείσει, σημειώνοντας οριακή μείωση από το προηγούμενο έτος.

«Η πανδημία επηρέασε θεμελιωδώς την ισότητα των φύλων τόσο στο χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι, γυρίζοντας πίσω χρόνια προόδου. Εάν θέλουμε μια δυναμική μελλοντική οικονομία, είναι ζωτικής σημασίας οι γυναίκες να εκπροσωπούνται στις θέσεις εργασίας του αύριο. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθεί η ηγετική προσοχή, να δεσμευτεί σε σταθερούς στόχους και να κινητοποιηθούν πόροι. Αυτή είναι η στιγμή για την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων μέσω του σχεδιασμού στην ανάκαμψη », δήλωσε η Σάαντια Ζαχιντι , διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στις γυναίκες

Η πανδημία είχε αρνητικότερο αντίκτυπο στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, με τις γυναίκες να χάνουν θέσεις εργασίας σε υψηλότερα ποσοστά (5% έναντι 3,9% μεταξύ των ανδρών, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), εν μέρει λόγω της δυσανάλογης εκπροσώπησής τους σε τομείς που διαταράσσονται άμεσα από lockdowns. Τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες από ιστορικά μειονεκτούντες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες πλήττονται επίσης περισσότερο.

Τα στοιχεία από μια έρευνα της Ipsos δείχνουν ότι όταν τα κέντρα φροντίδας έκλεισαν, οι ευθύνες για την εργασία στο σπίτι, τη φροντίδα των παιδιών και τη φροντίδα των ηλικιωμένων έπεσαν δυσανάλογα στις γυναίκες, συμβάλλοντας σε υψηλότερα επίπεδα στρες και χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας.

Καθώς η αγορά εργασίας ανακάμπτει, τα στοιχεία του LinkedIn δείχνουν ότι οι γυναίκες προσλαμβάνονται με βραδύτερο ρυθμό σε πολλές βιομηχανίες. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να προσληφθούν για ηγετικούς ρόλους, με αποτέλεσμα την αντιστροφή έως και δύο ετών προόδου.

Το χάσμα των φύλων το 2021 παγκοσμίως

Για 12η φορά, η Ισλανδία είναι και πάλι η πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων.

Οι πέντε πιο βελτιωμένες χώρες του δείκτη το 2021 είναι η Λιθουανία, η Σερβία, το Ανατολικό Τιμόρ, το Τόγκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχοντας μειώσει το χάσμα μεταξύ των φύλων κατά τουλάχιστον 4,4 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο.

Ο Ανατολικό Τιμόρ και το Τόγκο κατάφεραν επίσης να καλύψουν το οικονομικό χάσμα μεταξύ των φύλων κατά 17 τουλάχιστον εκατοστιαίες μονάδες το έτος.

Τρεις νέες χώρες αξιολογήθηκαν φέτος για πρώτη φορά: Αφγανιστάν (156η), Γουιάνα (53η) και Νίγηρας (138η).

Η Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις και έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με το 77,6% του συνολικού χάσματος των φύλων να έχει πλέον κλείσει. Με αυτό το ρυθμό, θα χρειαστούν 52,1 χρόνια για να καλυφθεί τελείως το χάσμα των φύλων. Έξι από τις 10 κορυφαίες χώρες του δείκτη προέρχονται από αυτήν την περιοχή και η βελτίωση του 2021 οφείλεται στο γεγονός ότι 17 από τις 20 χώρες της περιοχής έχουν βελτιώσει τουλάχιστον οριακά την απόδοσή τους.

Η Βόρεια Αμερική (76,4%), που περιλαμβάνει τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η πιο βελτιωμένη περιοχή, με αύξηση σχεδόν 3,5%. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστούν 61,5 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα των φύλων εδώ. Ένα σημαντικό μέρος της προόδου του τρέχοντος έτους σχετίζεται με βελτιώσεις στο χάσμα των πολιτικών φύλων, έχοντας μειωθεί από 18,4% σε 33,4%.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (72,1%) είδαν 15 από τις 25 χώρες της περιοχής να βελτιώνουν τη συνολική βαθμολογία τους. Το Μπελίζ, το Ελ Σαλβαδόρ και το Σουρινάμ ξεχωρίζουν για το κλείσιμο του χάσματος των φύλων τους κατά πάνω από 2,3 εκατοστιαίες μονάδες σε ένα έτος. Σε αυτό το ρυθμό, η περιοχή θα χρειαστεί 68,9 χρόνια για να καλύψει το χάσμα.

Η Ανατολική Ευρώπη και η Κεντρική Ασία (71,2%) υστερούν έναντι της Δυτικής Ευρώπης όχι μόνο στο ποσοστό που έκλεισε αλλά και στο ρυθμό προόδου. Ως εκ τούτου, ο εκτιμώμενος χρόνος για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι 134,7 χρόνια, περισσότερο από το διπλάσιο από αυτόν της Δυτικής Ευρώπης (52,1 έτη). Ο περιφερειακός μέσος όρος καλύπτει επίσης τις μεγάλες ανισότητες μεταξύ χωρών στο κλείσιμο του χάσματος του πολιτικού φύλου. Ενώ η Σερβία, η Λιθουανία, η Αλβανία και η Λετονία έχουν κλείσει τουλάχιστον το 30% αυτού του χάσματος, η Ρωσική Ομοσπονδία και το Αζερμπαϊτζάν έκλεισαν λιγότερο από το 10% των κενών τους.

Η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός (68,9%) είναι μία από τις τρεις πιο βελτιωμένες περιοχές, έχοντας μειώσει το χάσμα των φύλων σε τρία από τα τέσσερα υπο-κριτήρια (οικονομική, εκπαίδευση, υγεία) αλλά υποχωρεί στο πολιτικό χάσμα των φύλων. Στην τρέχουσα πορεία της, θα χρειαστούν άλλα 165,1 χρόνια για να καλυφθεί εντελώς το χάσμα, σχεδόν 30 χρόνια περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η υποσαχάρια Αφρική (67,2%) σημείωσε αργή πρόοδο, ώστε να χρειάζονται 121,7 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων. Περισσότερες από τις μισές χώρες της περιοχής (20 από τις 34) σημείωσαν πρόοδο προς την ισότητα των φύλων τον τελευταίο χρόνο, αν και μόνο η Ναμίμπια και η Ρουάντα έχουν κλείσει τουλάχιστον το 80% των κενών τους.

Η Νότια Ασία είναι η δεύτερη περιοχή με την χαμηλότερη απόδοση, με το 62,3% του συνολικού χάσματος μεταξύ των φύλων να κλείνει και η πρόοδος να αντιστρέφεται τον τελευταίο χρόνο. Μείωση 3,8 εκατοστιαίων μονάδων σημαίνει ότι αναμένεται ότι θα χρειαστούν 195,4 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων. Με τον μεγάλο πληθυσμό και τη χαμηλή βαθμολογία, η απόδοση της Ινδίας έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική βαθμολογία της περιοχής.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων (39,1%) που δεν έχει ακόμη κλείσει. Παρά την ελαφρά βελτίωση (+0,5 ποσοστιαίες μονάδες), η πρόοδος είναι αργή και θα χρειαστούν 142,4 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα των φύλων, λόγω του μεγάλου οικονομικού χάσματος μεταξύ των φύλων, με μόλις το 31% των γυναικών να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό.

naftemporiki.gr