Skip to main content

Γιούνκερ: Εργαζόμαστε για σαφή έξοδο από το πρόγραμμα

Μήνυμα για «σαφή έξοδο» της Ελλάδας από τα μνημόνια έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτόν τον στόχο και «δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης».

Ερωτηθείς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι ποτέ δεν ήταν φανατικός οπαδός της τυφλής λιτότητας και «εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για σαφή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή».

Δήλωσε ικανοποιημένος γιατί πριν το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει κανονικότατο μέλος της Ευρωζώνης, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την τάχιστη ολοκήρωση της τελευταίας αξιολόγησης. 

Σε σχέση με το χρέος, ζήτησε από όλα τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δικές της. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την Ελλάδα που προχωρά και τηρεί τις υποχρεώσεις της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε ότι «όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει δεσμεύσεις, όντως δεσμεύεται, τηρεί τις υποσχέσεις της».

Ικανοποίηση εξέφρασε και για την πορεία απορρόφησης από το επενδυτικό πρόγραμμα που φέρει το όνομά του. «Η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων» είπε.

Επανέλαβε την «βαθιά και στέρεη φιλία του» προς την χώρα και την χαρά του γιατί «μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα των τελευταίων δύσκολων χρόνων».