Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.

Tο naftemporiki.gr συγκεντρώνει καθημερινά νέες απορίες αναγνωστών και δίνει τις απαντήσεις.

Είμαι εργαζόμενος μερικής απασχόλησης. Έχει το δικαίωμα ο εργοδότης μου να με εντάξει στο καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας;

Ναι, η ειδική εκ περιτροπής εργασία μπορεί να ισχύσει και για εργαζομένους μερικής απασχόλησης.

Είμαι σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. Μπορεί η επιχείρηση να με απολύσει;

Με βάση την ΠΝΠ που έχει εκδοθεί από τη στιγμή ο εργοδότης κάνει χρήση του ειδικού καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας δεν μπορεί να προβεί σε απολύσεις.

Μπορεί να με υποχρεώσει ο εργοδότης μου να πάρω την κανονική μου άδεια τώρα για να κλείσει ένα διάστημα; Δεν είναι επιχείρηση που υποχρεώνεται από το κράτος να κλείσει ούτε ανήκει στις πληττόμενες για να μπω σε καθεστώς αναστολής.

Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου ή υπάρχει πρόνοια σε συλλογική σύμβαση ή στους όρους πρόσληψης μπορεί ο εργοδότης να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να πάρει την άδεια του σε συγκεκριμένη περίοδο.

Πέραν των ανωτέρω, σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει υπόλοιπο άδειας η οποία δεν μεταφέρεται και ως εκ τούτου θα χαθεί και ο εργοδότης δε θα την πληρώσει, τότε μπορεί να ζητήσει από τους εργαζομένους του να πάρουν την άδεια τους σε συγκεκριμένη περίοδο.

Εργάζομαι σε μεγάλο όμιλο με θυγατρικές. Μου ζήτησε ο εργοδότης μου να εργαστώ σε άλλη εταιρεία του ομίλου. Μπορεί να με υποχρεώσει να κάνω την αλλαγή αυτή; 

Εργοδότης του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά ή τελεί υπό απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του με απόφαση της πολιτείας, δύναται να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου, κατόπιν σχετικής συμφωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις του ομίλου που θα εφαρμόσουν το μέτρο υποχρεούνται να διατηρήσουν, συνολικά, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν πριν από τη μεταφορά. Το μέτρο θα δηλώνεται υποχρεωτικά στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». 

Η άδεια ειδικού σκοπού που παρατάθηκε έως τις 10 Μαΐου ισχύει και για τους δύο διαζευγμένους γονείς;

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια, ή τη γονική μέριμνα. Εάν υπάρχει βέβαια διαφορετική συμφωνία μεταξύ τους, τότε αυτή, γνωστοποιείται δια κοινής υπεύθυνης δήλωσης στον εργοδότη.

Εργάζομαι σε ξενοδοχείο που έκλεισε και έλαβα την ενίσχυση των 800 ευρώ. Παράλληλα δίδασκα 3ωρες σε ΔΙΕΚ τα οποία και αυτά δεν λειτουργούν, με μίσθωση έργου, την οποία δεν έχουμε υπογράψει ακόμη. Εκδόθηκε σχετική ΠΝΠ  84Α , στην οποία αναφέρει κατοχύρωση πληρωμών, η οποία πραγματοποιείται μετά από πολλούς μήνες. Μπορεί να ζητηθεί να επιστρέψω την ενίσχυση ειδικού σκοπού;

Η ενίσχυση ειδικού σκοπού δεν χορηγείται σε όσους έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας σε δεύτερο εργοδότη, ο οποίος αυτή την περίοδο δεν τους έχει θέσει σε αναστολή και επομένως καταβάλει μισθό. Στη δική σας περίπτωση από ο,τι καταλαβαίνουμε δεν πληρώνεστε αυτό το διάστημα για δεύτερη εξαρτημένη εργασία.  

Τα μίνι μάρκετ  δικαιούνται μείωση ενοικίου;

Η μείωση ενοικίου ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις εκείνες που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή είτε εντάχθηκαν ως πληττόμενες στα μέτρα στήριξης. Μπορείτε να δείτε όλους τους ΚΑΔ εδώ.

Εάν ένας εργαζόμενος δεν θέλει να είναι σε αναστολή, πρέπει να αφαιρεθεί και πώς;

Είναι απόφαση του εργοδότη το εάν θα τον βγάλει από το καθεστώς αναστολής. Αυτό μπορεί να γίνει με ανάκληση εκ παραδροµής δήλωσης αναστολής σύµβασης εργαζόµενου και ορθή επανάληψη.

Εργάζομαι ως οικοδόμος/ ξενοδοχειακός υπάλληλος/ ηθοποιός/ αποκλειστική νοσοκόμα. Δικαιούμαι την ενίσχυση των 800 ευρώ; Πού θα πρέπει να κάνω αίτηση;

Η ενίσχυση των 800 ευρώ αποφασίστηκε να επεκταθεί σε 160.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων οι μισθωτοί του τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας που έλαβαν με βάση την περ. β της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.1545/1985 (Α΄91), όπως ισχύει, έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019,  οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020, οι  φορτοεκφορτωτές, οι αποκλειστικές νοσοκόμες, οι ηθοποιοί κτλ.

Με την ΚΥΑ, προβλέπεται ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς της ειδικής αποζημίωσης και οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 50% των συνολικών ωρών εργασίας τους, με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη λίστα των επαγγελμάτων που εντάσσονται εδώ.

Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” (supportemployees.yeka.gr) και η αποζημίωση των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα με άλλες οφειλές»

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω προκειμένου να υποβάλλω καταγγελία λόγω μη ασφάλισής μου; Μπορώ να το κάνω ανώνυμα;

Η καταγγελία υποβάλλεται εγγράφως στο υποκατάστημα ΕΦΚΑ της περιοχής, που απασχοληθήκατε και εντός δώδεκα μηνών από την αποχώρηση ή απόλυσή σας. Ανώνυμη καταγγελία ερευνάται από το αρμόδιο υποκατάστημα, εφόσον αυτή δεν είναι αόριστη και προσδιορίζονται με σαφήνεια τα στοιχεία του εργοδότη, στον οποίο δηλώνεται ότι παρασχέθηκε η απασχόληση.

Πότε μπορώ να κάνω αίτηση για επίδομα παιδιού;

Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

Υπάρχει κάποια πρόνοια από το κράτος για τοξικοεξαρτημένους και αστέγους σχετικά με την προστασία τους από τον νέο κορωνοϊό;

Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα του δήμου, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη. Οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων μεριμνούν για την κατ’ οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ). Σε περίπτωση που ο δικαιούχος για οποιονδήποτε λόγο δεν είχε δηλώσει διεύθυνση διαμονής, αυτή δηλώνεται τηλεφωνικά από τον ίδιο στην αρμόδια υπηρεσία.

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid19;

Εάν έχετε έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από νέο κορωνοϊό COVID-19 μένετε στο σπίτι για χρονικό διάστημα 14 ημερών από την τελευταία επαφή και παρακολουθείτε την υγεία σας. Στην περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από νέο κορωνoϊό Covid-19 όπως

  • πυρετό
  • βήχα
  • δυσκολία στην αναπνοή

επικοινωνείτε άμεσα με τον προσωπικό σας ιατρό.

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ