Skip to main content

Γ. Σταθάκης: Τροπολογία για την αναστολή προστίμων για πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι

Την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα ακυρωθούν τα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, σύμφωνα με το οποίο μετά τη φονική πυρκαγιά αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας επέβαλαν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχή όπου σύμφωνα με τους πολεοδόμους υπήρχε ρέμα. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι ίδιοι οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναγνώρισε ότι η επιβολή προστίμων «ήταν μια πράξη που δεν χρειαζόταν». «Μιλάμε για το ρέμα Παππά, το οποίο δεν εμπίπτει στις ευνοϊκές διατάξεις για το Μάτι γιατί είναι ρέμα. Άρα έχει εξαιρεθεί στον νόμο για το Μάτι και έχει μπει ρητά ότι αναστέλλεται οποιαδήποτε δραστηριότητα οικοδομική ή δόμησης 10 μέτρα δεξιά ή αριστερά από τη βαθιά γραμμή του ρέματος» διευκρίνισε ο υπουργός.

Όπως είπε, η οριοθέτηση της βαθιάς γραμμής του ρέματος δεν έχει ολοκληρωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει προσεχώς από τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος.

 «Η επιβολή των προστίμων έγινε από τις πολεοδομίες. Ήταν μια πράξη που δεν χρειαζόταν και αυτό αναγνωρίστηκε και έτσι πάγωσαν τα πρόστιμα μέχρις ότου χαραχθεί η βαθιά γραμμή» ανέφερε για να προσθέσει: «Προτιθέμεθα να προσθέσουμε και την αναστολή των προστίμων νομοθετικά με τροπολογία στο ίδιο άρθρο που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ρέμα». Επομένως, όπως τόνισε, μέχρι να οριοθετηθεί επακριβώς η βαθιά γραμμή του ρέματος αναστέλλεται και η επιβολή προστίμων.