Skip to main content

Ο Τζορτζ Φλόιντ «έσβηνε αργά κατά τη σύλληψη»

Ένας μάρτυρας περιέγραψε τα τελευταία λεπτά της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ κατά την έναρξη της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που κατηγορείται για την δολοφονία του.

Ο Ντόναλντ Γουίλιαμς, μάρτυρας της εισαγγελίας, δήλωσε ότι ο Φλόιντ «έσβηνε αργά» κατά τη διάρκεια των εννέα λεπτών που ο Σόβιν τον πίεζε στο λαιμό με το γόνατό του.

Ο δικηγόρος του Σόβιν υποστήριξε ότι η χρήση βίας του ήταν «μη ελκυστική αλλά απαραίτητη».

Αυτή η δίκη θεωρείται από πολλούς ως καθοριστική στιγμή για τις φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική.

Η δολοφονία του Φλόιντ το Μάη του 2020 πυροδότησε διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό.

Ο 45χρονος Σοβίν  ο οποίος απολύθηκε από την αστυνομία, αρνείται τις κατηγορίες δολοφονίας και ανθρωποκτονίας, οι οποίες έχουν ποινή φυλάκισης έως και 40 χρόνια.

Τρεις άλλοι αξιωματικοί που ήταν παρόντες (Τόου Τάο, Τζ. Αλεξάντερ Κουένγκ και Τόμας Κ. Λέιν) θα δικαστούν επίσης αργότερα μέσα στο έτος.

Τι ειπώθηκε κατά την πρώτη μέρα;

Ο Ντόναλντ Ουίλιαμς είπε ότι σχεδίαζε να μπει στο κατάστημα Cup Foods, στη Μινεάπολη της Μινεσότα, όταν είδε τη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ. Είπε ότι αποφάσισε να μην μπει στο κατάστημα και αντ ‘αυτού ξεκίνησε να μιλάει με τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν και παροτρύνοντάς τους να ελέγξουν τον σφυγμό του Φλόιντ. Είπε στο δικαστήριο ότι μπορούσε να δει τη ζωή του Φλόιντ να πέφτει.

«Έσβηνε αργά σαν ένα ψάρι σε μια σακούλα», είπε. «Τα μάτια του κυλούσαν σιγά-σιγά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του» έως ότου «δεν είχε ζωή μέσα του πλέον στο σώμα του».

Στην αρχή της δίκης, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν δείχνοντας το βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών, που τραβηγμένο  από έναν από τους παρευρισκόμενους, έδειχνε τον Σοβίν  να γονατίζει στον 46χρονο Φλόιντ.

Ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλακγουελ  είπε στους ενόρκους ότι ο Φλόιντ είπε 27 φορές ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Το βίντεο αποδεικνύει ότι ο Σοβίν «εκδήλωσε μια επικίνδυνη συμπεριφορά … χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδρασή της στο σώμα του Τζορτζ Φλόιντ », δήλωσε ο κ. Μπλακγουελ.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Έρικ Νέλσον, στις εναρκτήριες δηλώσεις του, δήλωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία «είναι πολύ μεγαλύτερα από εννέα λεπτά και 29 δευτερόλεπτα» των βίντεο.

Το δικαστήριο άκουσε επίσης μαρτυρία από την αποστολέα της αστυνομίας 911, Τζένα Σκούρι, η οποία έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις στο κατάστημα Cup Foods μετά την αναφορά για τη φερόμενη χρήση πλαστών χαρτονομισμάτων.

Μια κάμερα που ήταν στερεωμένη στο πλάι του κτιρίου της επέτρεψε να παρακολουθήσει τη σύλληψη. Παραδέχθηκε ότι η προβολή της ήταν διακοπτόμενη καθώς έστειλε άλλες κλήσεις στο μεσοδιάστημα, αλλά είπε στους κριτές ότι πίστευε ότι οι «οθόνες είχαν παγώσει» λόγω του χρονικού διαστήματος που ο  Φλόιντ κρατήθηκε στο έδαφος και «ανησυχούσε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά».

Το δικαστήριο άκουσε επίσης από έναν από αυτούς που μαγνητοσκοπούσαν το περιστατικό, την Αλίσα Όιλερ, η οποία εργαζόταν σε ένα κοντινό κατάστημα.

Προτού ξεκινήσει η δίκη, η οικογένεια του Φλόιντ, οι δικηγόροι πολιτικών δικαιωμάτων και οι ακτιβιστές γονάτισαν έξω από το δικαστήριο για όσο χρονικό διάστημα είχε κρατήσει στο έδαφος τον Φλόιντ ο Σοβίν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC