Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.

Tο naftemporiki.gr συγκεντρώνει καθημερινά νέες απορίες αναγνωστών και δίνει τις απαντήσεις.

Έχω ενεργό ΚΑΔ για ιδιαίτερα μαθήματα με το οποίο εντάσσομαι στο voucher 600 αλλά ταυτόχρονα είμαι εργαζόμενος σε φροντιστήριο το οποίο έχει κλείσει με κρατική εντολή και δικαιούμαι 800 ευρώ . Εάν κάνω αίτηση για την ενίσχυση από την μισθωτή εργασία, θα μπορώ να έχω έκπτωση στο 25% στον ΕΦΚΑ και στις βεβαιωμένες οφειλές;

Η αίτηση για την ενίσχυση των 800 ευρώ αποκλείει μία παράλληλη αίτηση για το voucher των 600 ευρώ, αλλά δεν επηρεάζει τη μείωση του 25% στις ασφαλιστικές εισφορές και τις βεβαιωμένες οφειλές. Για 181.414 ασφαλισμένους που δήλωσαν παράλληλα και μισθωτή εργασία, τα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν αργότερα -σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ- μετά την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΠΔ του Ιανουαρίου του 2020 και τον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των εισφορών τους από μισθωτή εργασία και των εισφορών που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν. Εκτιμάται πως τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν περί τα τέλη του Απριλίου.

Eίμαι συνταξιούχος και απασχολούμαι με μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Θα περικοπεί η σύνταξή μου παρόλο που δεν έχω πλήρη απασχόληση και οι αποδοχές είναι χαμηλές;

Η σύνταξη κύρια και επικουρική σε περίπτωση απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα περικόπτεται κατά 30%. Η περικοπή παραμένει η ίδια, ανεξαρτήτως των ωρών ή ημερών απασχόλησης.  Δεν προβλέπεται η δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών ασφάλισης ανά μήνα.

Είμαι συνταξιούχος και εργάζομαι ως υπάλληλος σε εταιρεία από τα τέλη του 2015 χωρίς να έχει υπάρξει κάποια μείωση στη σύνταξή μου. Διάβασα ότι αυτό αλλάζει. Θα δω άμεση μείωση και εξαρτάται αυτή από το ύψος των αποδοχών στην εργασία μου;

Για όσους ήταν συνταξιούχοι και είχαν αναλάβει εργασία πριν την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13-5-2016) προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους. 

Έχω συνταξιοδοτηθεί από το 2016 και τα τελευταία χρόνια έχω εισόδημα από την ενοικίαση διαμερισμάτων σε πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μειώνεται με το νέο καθεστώς η σύνταξή μου;

Όχι, η σύνταξη μειώνεται μόνο στις περιπτώσεις εργασίας ή δραστηριότητας που συνεπάγονται ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ.

Οι εργαζόμενοι σε φροντιστήριο, που έχει κάνει ορθή επανάληψη αναστολής των εργαζομένων του, χρειάζεται να προβούν σε ορθή επανάληψη της υπεύθυνης δήλωσης και οι ίδιοι;

Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν ανασταλεί και έχουν ήδη υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση σε αντιστοίχιση με την αρχική δήλωση του εργοδότη τους, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα υπεύθυνη δήλωση, καθώς λαμβάνεται υπόψη η αρχική τους δήλωση. Υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή, βάσει της ορθής επανάληψης της υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης -εργοδότη, εκπίπτουν του συστήματος ως μη υποβληθείσες.

Έως πότε μπορούν να κάνουν αίτηση για τα 800 ευρώ οι ατομικές επιχειρήσεις;

Η προθεσμία για επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό ή με προσωπικό έως 5 ατόμων λήγει στις 24 Απριλίου. Το μέτρο έχει επεκταθεί και σε επιχειρήσεις με έως 20 εργαζομένους, αλλά δεν έχει ακόμη ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις τους. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται από την ΑΑΔΕ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για όσους κλείσαμε τα καταστήματά μας χωρίς κρατική εντολή πότε θα ισχύσει η μείωση ενοικίου 40%;

Η μείωση ενοικίου για επαγγελματική στέγη ισχύει για επιχειρήσεις, που έκλεισαν με κρατική εντολή όπως και για εκείνες με ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης ως πληττόμενες. Η μείωση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις αφορά τον μήνα Απρίλιο. 

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ