Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.

Tο naftemporiki.gr συγκεντρώνει καθημερινά νέες απορίες αναγνωστών και δίνει τις απαντήσεις.

Τι γίνεται με όσους λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας και πρέπει να περάσουν από επανέλεγχο από επιτροπή του ΚΕΠΑ;

Παρατείνεται η καταβολή αναπηρικών παροχών εξαιτίας της αναβολής των συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α μέχρι την 30η Μαΐου 2020, για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης.

Παρατείνεται ακόμη η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, καθώς και όλων των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, εφόσον έχει υποβληθεί από τους δικαιούχους σχετική αίτηση παράτασης, λόγω λήξης της ισχύος των σχετικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α.

Δικαιούχοι της παράτασης είναι τόσο όσοι έχουν υποβάλει αίτηση παράτασης που έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί από υγειονομική επιτροπή, όσο και εκείνοι για τους οποίους δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής για την αίτησή τους. Η παράταση καταβολής ισχύει έως την έκδοση της απόφασης από την υγειονομική επιτροπή και πάντως όχι μετά τη 30η Ιουνίου. Εάν συνεχιστεί η υγειονομική κρίση, δίνεται η δυνατότητα με υπουργική απόφαση να παραταθεί εκ νέου η αναβολή των συνεδριάσεων των ΚΕ.Π.Α.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 25% για τις οφειλές Μαρτίου και Απριλίου στην εφορία;

Οι δικαιούχοι της έκπτωσης πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα το 75% της οφειλής / δόσης του Μαρτίου ή και του Απριλίου, αντίστοιχα. Για τον υπολογισμό του 75%, ο δικαιούχος πληροφορείται το ύψος της οφειλής/δόσης από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του Taxisnet.

Για κάθε ταυτότητα βεβαιωμένης (ΤΟ) ή ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ), καταβάλλεται το 75% της εμφανιζόμενης οφειλής στην εικόνα του TAXISnet και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία.

Παράδειγμα

Επιχείρηση δικαιούχος της έκπτωσης, καλείται να πληρώσει τη δόση Μαρτίου μιας φορολογικής οφειλής σε ρύθμιση. Για κάθε δόση, χρειάζεται να καταβάλλει το ποσό των 3.000,79 x 75% = 2.250,59 € (=2.250,5925, στρογγυλοποίηση στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο).

 Η έκπτωση του 25% θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο της καταβολής διάστημα, μετά από επαλήθευση της καταβολής του 75% από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Μέχρι να γίνει η τακτοποίηση αυτή, ενδεχομένως να εμφανίζονται διαφορές στη σχετική εικόνα του δικαιούχου στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet. Η επαλήθευση καταβολής του 75% δεν απαιτεί κάποια ενέργεια του δικαιούχου.

Για να ισχύει η έκπτωση αυτή στις αντίστοιχες δόσεις ρυθμίσεων Μαρτίου και Απριλίου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι προηγούμενες δόσεις.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/aade-erotisis-apantisis-gia-tin-ekptosi-25-gia-ofiles-stin-eforia

Είμαι ασφαλιστής. Δικαιούμαι τα 800 ευρώ;

Στα μέτρα στήριξης έχουν ενταχθεί οι παρακάτω ΚΑΔ που αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο:

65.11 Ασφάλειες ζωής
65.12 Ασφάλειες εκτός από τις ασφάλειες ζωής
65.20 Αντασφάλιση
66.12 Δραστηριότητες σχετικές με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών
66.19 Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία
69.20.1 Υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου
66.21 Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών
66.22 Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών
66.29 Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία

Είμαι ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας την οποία εκμισθώνω βραχυχρόνια μέσω της πλατφόρμας airbnb. Δεν είμαι επαγγελματίας, οπότε ακολουθούνται οι κανόνες αστικής μίσθωσης. Ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για αυτές τις μισθώσεις;

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για τουριστικά καταλύματα και όχι για τις αστικές μισθώσεις.

Εργάζομαι σε παιδικό σταθμό που έκλεισε λόγω της πανδημίας, αλλά επειδή λαμβάνει χρήματα από το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να εντάξει το προσωπικό στα 800 ευρώ. Είχα και δεύτερη εργασία σε επιχείρηση που επίσης έκλεισε με κυβερνητική απόφαση. Θα λάβω το επίδομα των 800 ευρώ;

Αν πληρώνεστε κανονικά από τον παιδικό σταθμό δεν δικαιούστε της ενίσχυσης των 800 ευρώ για τη δεύτερη εργασία σας.

Δικαιούνται οι οικοδόμοι το επίδομα των 800 ευρώ;

Ειδική κατηγορία ανοίγει αυτή την εβδομάδα για τους οικοδόμους οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Προϋπόθεση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι να μην έχουν λάβει επίδομα τακτικής ανεργίας κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 30 Απριλίου 2020.

Τι θα γίνει με εκείνους τους υπαλλήλους των οποίων ο μισθός είναι αρκετά πάνω από τα 800 ευρώ; Θα καλυφθεί με κάποιο τρόπο η διαφορά;

Εφόσον ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή και δεν εργάζεται ο εργοδότης δεν έχει καμία υποχρέωση να καλύψει τη διαφορά του μισθού. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενους κατά το 45ημερο της αναστολής, καταβάλλοντας ένα αναλογικό “επιμίσθιο”, το οποίο θα μπορεί αθροιστικά με τα 800 ευρώ να φτάνει έως και το συνολικό ύψος (το 100%) του μεικτού μισθού τους.

Έχω ατομική επιχείρηση. Πού μπορώ να κάνω αίτηση για τη μείωση του ενοικίου;

Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για την μείωση του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης όπως και για την αποζημίωση του ειδικού σκοπού στην πλατφόρμα του συστήματος «Εργάνη».

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ