Skip to main content

Πώς αντιδρούν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές στον Covid-19;

Ευκαιρία ή απειλή; Τι είναι ο νέος κορωνοϊός για τους εξτρεμιστές ισλαμιστές; Οι αντιδράσεις ποικίλλουν μεταξύ των διαφορετικών εξτρεμιστικών ομάδων: το Ισλαμικό Κράτος προτρέπει τα μέλη του να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στα αποδυναμωμένα δυτικά έθνη, οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους δημοσίευσαν φωτογραφίες των δικών τους ομάδων δημόσιας υγείας.

Η αρχική αντίδραση του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν η αναμενόμενη. Σε ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα στον περιοδικό al-Naba, η οργάνωση έκανε λόγο για την τιμωρία των «εθνών σταυροφόρων» και υποστήριζε ότι τώρα είναι η ώρα να επιτεθεί στη δύση. Καθώς ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ωστόσο, νέα εκτενή δημοσιεύματα υπογραμμίζουν ότι είναι λάθος εκ μέρους των μουσουλμάνων να πιστέψουν ότι θα βγουν αλώβητοι από τη νόσο.

Αν και στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο μεγάλος εχθρός και υποστηρίζεται με πάθος ότι το κύμα αθεϊσμού και ανηθικότητας έφερε την τιμωρία με τη μορφή πανδημίας, ένας συντάκτης του al-Naba τονίζει ότι παρόμοιες επιδημίες στο παρελθόν είχαν πλήξει μουσουλμάνους και μη.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει συστήσει στα μέλη του να μην ταξιδεύουν σε δυτικές χώρες για να εξαπολύσουν επιθέσεις. Παραταύτα, προτρέπει όσους βρίσκονται ήδη στη δύση να είναι έτοιμοι να δράσουν. Την Τετάρτη, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα ύποπτα μέλη που φέρεται να σχεδίαζαν να βομβαρδίσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς εισαγγελείς, οι συλληφθέντες εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος τον Ιανουάριο του 2019 και τους δόθηκε εντολή να δημιουργήσουν έναν πυρήνα στη Γερμανία. Οι φερόμενοι στόχοι τους περιελάμβαναν βάσεις της αμερικανικής πολεμικής δύναμης στη χώρα και άτομα που επέκριναν το Ισλάμ.

Αντίθετα, η Αλ Κάιντα δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα συμβουλές έκτασης έξι σελίδων για τον Covid-19, υποστηρίζοντας ότι αν και ο ιός είχε ρίξει «μια ζοφερή, οδυνηρή σκιά σε ολόκληρο τον κόσμο», η άφιξη της πανδημίας στον μουσουλμανικό κόσμο ήταν συνέπεια των «δικών μας αμαρτιών, της ασεβείας και της ηθικής διαφθοράς που είναι  διαδεδομένη στις μουσουλμανικές χώρες».

Η οργάνωση, η οποία δεν έχει εξαπολύσει επιθέσεις στη δύση για περισσότερο από μια δεκαετία, εκτιμά ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία «να διαδώσει το σωστό δόγμα, να καλέσει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τον του Αλλάχ και να εξεγερθούν ενάντια στην καταπίεση και τους καταπιεστές».

Σε κάθε περίπτωση, εκφράζονται ανησυχίες ότι η κρίση της πανδημίας θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στους ισλαμιστές να κερδίσουν υποστήριξη, καθώς οι διεφθαρμένες και αναποτελεσματικές κυβερνήσεις σε Αφρική και Μέση Ανατολή δεν παρέχουν επαρκή φροντίδα σστους ήδη δύσπιστους πληθυσμούς. Ισλαμιστικές ομάδες έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να εκμεταλλευτούν φυσικές καταστροφές στο παρελθόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian