Έκκληση να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν κλινικές δοκιμές μίας αμφιλεγόμενης θεραπείας για τον νέο κορωνοϊό απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ μίλησε για το κύρος του Γάλλου λοιμωξιολόγου Ντιντιέ Ραούλ, ο οποίος εργάστηκε για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης θεραπείας.
Η θεραπεία είναι συνδυασμός ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, της υδροξυχλωροκίνης, και ενός αντιβιοτικού, της αζιθρομυκίνης.
Η στάση του Γάλλου προέδρου ενδεχομένως να πυροδοτήσει μία νέα κόντρα για τον συγκεκριμένο επιστήμονα, την έρευνα του οποίου έχει στηρίξει στο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, αλλά αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από άλλους επιστήμονες.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σπουδαίος επιστήμονας και είμαι ενθουσιασμένος με αυτό που μου εξήγησε», δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιόφωνο RFI. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τον Ραούλ στον χώρο εργασίας του, στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας, αναγνώρισε μεν τη δουλειά του, πλην όμως παρέμεινε «επιφυλακτικός» για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
«Δεν εναπόκειται στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να πει ποια θεραπεία είναι καλή και ποια όχι. Αυτό που έκανα όταν πήγα στο γραφείο του καθηγητή Ραούλ – και είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες σε αυτόν τον τομέα – ήταν να βεβαιωθώ ότι εργάζεται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου των κλινικών δοκιμών. Δεν είναι ζήτημα πίστης, αλλά ζήτημα επιστήμης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ειδικός στις λοιμώξεις και τις τροπικές ασθένειες, ο Ραούλ είναι καθηγητής μικροβιολογίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Μασσαλίας.
Μετά την επιδημία του Sars το 2003, του ανατέθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση να συντάξει μια έκθεση σχετικά με τους κινδύνους της βιολογικής τρομοκρατίας και την έλλειψη προετοιμασίας του γαλλικού ιατρικού συστήματος για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Πρότεινε μια νέα πολιτική προσέγγιση για την υγεία.
Στην αρχή της τρέχουσας κρίσης προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη συμβουλευτική επιτροπή της γαλλικής κυβέρνησης για τον Covid-19, αλλά δεν συμμετείχε σε συνεδριάσεις καθώς ήταν αντίθετος με το αυστηρό lockdown.
Έπειτα από δύο μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 24 και 80 ασθενείς, ο Ραούλ παρουσίασε στον Μακρόν μια τρίτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.061 ασθενείς, αλλά χωρίς ομάδα ελέγχου (σύγκρισης). Σύμφωνα με τον Ραούλ, 973 ασθενείς θεραπεύτηκαν σε 10 ημέρες. Άλλοι επιστήμονες ωστόσο επιμένουν ότι χωρίς ομάδα ελέγχου, τα αποτελέσματα είναι ανούσια.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian