Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Δύο βασικές εκτιμήσεις υπάρχουν στην κυβέρνηση για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη γειτονική χώρα για τις 24 Ιουνίου.
Η μία αναμένει ακόμα μεγαλύτερη όξυνση στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, νέες επιθέσεις κατά της Ε.Ε. και προεκλογική περίοδο με εθνικιστικό λόγο από τον Ερντογάν. Οι υποστηρικτές της δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει και επιχειρησιακή παράμετρος σε αυτήν την προεκλογική στρατηγική, δεν πιστεύουν δηλαδή ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αλλά θα παραμείνει στην ακραία ρητορική.
Η άλλη, αποτιμά θετικά την κίνηση του Τούρκου προέδρου και προβλέπουν αποσυμπίεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν δεν έχει να κερδίσει προεκλογικά αν «πουλήσει» αποσταθεροποίηση.
Σε κάθε περίπτωση, δικαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ήταν πολύ πιθανό, και απέδιδαν σε αυτό – σε μεγάλο βαθμό – την ακραία συμπεριφορά των Τούρκων το τελευταίο διάστημα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Η στιγμή, λένε, επιλέχθηκε επειδή η νίκη των Τούρκων στο Αφρίν είναι πρόσφατη, έχει ανεβάσει το ηθικό του τουρκικού λαού, αλλά και επειδή οι προβλέψεις για την τουρκική οικονομία είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.
Στην κυβέρνηση ενστερνίζονται και έναν τρίτο λόγο. Το επιχείρημα ότι οι εκλογές προκηρύχθηκαν τώρα, για να μην έχει δικαίωμα να συμμετάσχει το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Άκσενερ, πρώην συνεργάτιδας της Τανσού Τσιλέρ, που ανεβάζει συνεχώς τη δημοτικότητά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Άκσενερ μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, μόνο αν συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές, κάτι που θεωρείται δύσκολο.
Οι άμεσοι χειριστές των εθνικών θεμάτων, το Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν ήθελαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία.
Πρώτον, διότι θεωρούν ότι δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα στο μείζον ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, που αποτελεί εθνική υπόθεση.
Δεύτερον, διότι θεωρούν πιθανό ότι ο Ερντογάν θα βάλει τα εθνικά θέματα (τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, Κυπριακό, εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ) στην προεκλογική ατζέντα.
Τρίτον, διότι θεωρούν ότι η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία θα επιδράσει αρνητικά στο προσφυγικό, με την Τουρκία να μην τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε..
Γνωρίζοντας τις τελευταίες αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, η κυβέρνηση ανησυχεί και για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Τουρκία, υπό την έννοια της μετατροπής του Ερντογάν σε πανίσχυρο ηγέτη, με εξουσίες χωρίς όριο και μηδαμινό έλεγχο.