Skip to main content

Στ. Πέτσας: «Δεν αλλάζει το σχέδιό μας για το μεταναστευτικό» – Αντιδρούν οι νησιώτες

«Το σχέδιό μας για το μεταναστευτικό δεν αλλάζει, προχωράει και υλοποιείται» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον «ΑΝΤ1», διέψευσε πως η Μόρια θα παραμείνει ανοικτή και θα υπάρξει και ένα δεύτερο κέντρο στο νησί. «Σας λέω ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κέντρο. Ένα θα είναι το κέντρο. Πάντα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος μέχρι να φτάσει σε πλήρη λειτουργία κάθε τι. Το κέντρο στη Μόρια όμως θα κλείσει, δεν το συζητάμε αυτό. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών. «Κι αυτή θα είναι η τελευταία αποσυμφόρηση, γιατί σκοπός είναι να αποδώσουν τα υπόλοιπα που έχουμε πει. Δηλαδή, οι επιστροφές, η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας ώστε να μην έχουμε ροές και φυσικά με τα κλειστά κέντρα που θα έχουν τη δυναμικότητα που έχουμε πει».

Αντιδρούν οι νησιώτες

Στο μεταξύ, μετά και τη σύσκεψη της Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, βουλευτών και δημάρχων, όπου παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα στο κυβενρητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, δήλωσε πως «η κυβέρνηση επιμένει στον σχεδιασμό της και οι δήμαρχοι στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας. Ούτε βήμα πίσω, συνεχίζουμε την προσπάθεια και τον αγώνα» τόνισε.

Με τη σειρά του, και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, συγκάλεσε νέα σύσκεψη την Παρασκευή, με σκοπό την οργάνωση κινητοποιήσεων. Όπως είπε, «απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, καμία νέα δομή στα νησιά μας, έλεγχος των ΜΚΟ, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, αποζημιώσεις των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου».

naftemporiki.gr