Η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει και σε άλλες συμφωνίες στα Βαλκάνια, αναφέρει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
«Νομίζω ότι και οι δύο ήμασταν πολύ επιτυχημένοι, και οι ΗΠΑ ήταν πολύ υποστηρικτικές σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα Βόρεια Μακεδονία», τονίζει ο Χαν σε συνέντευξή του στην Washington Post, αναφερόμενος στην επίλυση του ονοματολογικού.
Ο Επίτροπος ελπίζει ότι η επίλυση της διαφωνίας ονόματος θα αποτελέσει πρόδρομο για τα ψηφίσματα άλλων αντιπαραθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της «ακινησίας» στο διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, το οποίο ανέφερε ότι προκλήθηκε από τους δασμούς που επέβαλε το Κοσσυφοπέδιο στις εισαγωγές από τη Σερβίας πέρυσι. Η επίλυση του εμπορικού ζητήματος αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, γράφει η Washington Post.
Σχολιάζοντας τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, λέει ότι η Ουάσιγκτον είχε ρόλο οδηγού στην περιοχή, και όχι οι Βρυξέλλες, στους πολέμους της δεκαετίας του 1990 και μετά. «Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή. Νομίζω ότι είναι πολύ χαρούμενοι που είμαστε σήμερα σε θέση οδηγού στην περιοχή», εξηγεί ο Χαν, προσθέτοντας ότι η κατάσταση έχει αλλάξει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «σχεδόν καθόλου» επιχειρηματικά ενδιαφέροντα στην περιοχή. Είναι ένα είδος σιωπηλής επιστροφής στην ομαλότητα. Αυτό που είναι τώρα – ας πούμε – η καθημερινή ρουτίνα, ότι η ΕΕ αναλαμβάνει την κατάσταση, κατά έναν τρόπο είναι απλά μια αντίδραση στην κατάσταση που επικρατεί επί τόπου, γράφει η Washington Post.
Περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, λέει ότι υπάρχει πρόοδος στην περιοχή, δίνοντας το παράδειγμα της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, όπου κάποιες συγκρούσεις στο παρελθόν θα μπορούσαν να οδηγήσουν εύκολα στη βία, αλλά «σήμερα οι ηγέτες σηκώνουν το τηλέφωνο και καλούν ο ένας τον άλλο», επισημαίνει ο Χαν.
Μιλώντας για τις μεταβολές των συνόρων, ο Χαν τονίζει ότι μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των δύο θα καλύπτει τομείς πέρα από το θέμα των συνόρων και ότι «ένα θεμελιώδες στοιχείο μιας μελλοντικής συμφωνίας πρέπει να είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων», ένα στοιχείο της ένταξης στην ΕΕ.
«Αυτή τη στιγμή κανείς δε μπορεί να προβλέψει ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Μια πιθανή ανταλλαγή εδαφών μπορεί να είναι σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε, ένα τελικό δέμα σε μια μεγαλύτερη εικόνα. Η μόνη προϋπόθεση που θέσαμε ήταν ότι κάθε είδους διμερής συμφωνία πρέπει να συμβάλει σε περισσότερη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», καταλήγει.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ