Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Απέναντι στις νέες μεγάλες προκλήσεις που φέρνει η μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ένα από τα «όπλα» μας είναι και η σωστή ενημέρωση. Τα περιοριστικά μέτρα, τα μέτρα στήριξης για την οικονομία, οι αλλαγές στις συναλλαγές με εφορία και τράπεζες, οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο, είναι όλα νέα και αλλάζουν καθημερινά. Τα «θολά» σημεία δεν λείπουν, όπως σε κάθε τι πρωτόγνωρο.

Tο naftemporiki.gr και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν νέες απορίες αναγνωστών και δίνουν τις απαντήσεις.

Πέραν των διευκολύνσεων για τα επιχειρηματικά δάνεια (τρίμηνη αναστολή στην καταβολή ) θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο για τα δάνεια των νοικοκυριών; Υπάρχει σχετική εγκύκλιος;

Έχει ανακοινωθεί η πρόθεση των τραπεζών για τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, αλλά και πιστωτικών καρτών) ιδιωτών, που έχουν πληγεί από την κρίση του νέου κορωνοϊού και είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ. Δεν υπάρχει σχετική εγκύκλιος και η κάθε τράπεζα ουσιαστικά εφαρμόζει τη δική της πολιτική, τηρώντας τη γενική αυτή γραμμή. Τα αιτήματα γίνονται δεκτά τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά ή και με ραντεβού στα φυσικά καταστήματα.

Εθνική Τράπεζα

Στο τηλέφωνο 2104859222 μπορούν νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες να αιτηθούν στην Εθνική Τράπεζα την αναστολή καταβολής των δόσεών τους μέχρι τις 30.9.2020.

Τράπεζα Πειραιώς

Τη δυνατότητα διεκδίκησης της τρίμηνης αναστολής μέσω winbank, αλλά και με φυσική παρουσία στο κατάστημα έχουν οι ιδιώτες με δανειακά ανοίγματα στην Τράπεζα Πειραιώς. Η διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης μέσω winbank είναι ενεργή από τη Δευτέρα 6 Απριλίου και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της 30ής Απριλίου 2020 (εκτός εάν παραταθεί, ανάλογα με τις εκάστοτε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τους δικαιούχους των μέτρων στήριξης).

Eurobank

Αναστολή της καταβολής των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για διάστημα τριών μηνών και, εφόσον αυτά είναι ενήμερα, για τους εργαζομένους όλων των επιχειρήσεων, που πλήττονται και των οποίων οι κλάδοι συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια η τράπεζα επικοινωνεί μαζί τους.

Alpha Βank

Aιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να αναστείλουν για τρεις μήνες τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ή των καρτών τους θα δέχεται και η Alpha Bank. Οι δανειολήπτες μπορούν είτε να τηλεφωνούν στο 2103260000 και με την εντολή «Αναστολή δόσεων» να δέχονται τις κατάλληλες οδηγίες είτε να επισκεφθούν ένα κατάστημα.

Απολύθηκα στις 15 Μαρτίου από επιχείρηση που έχει ενταχθεί στους ΚΑΔ. Είναι νόμιμη η απόλυσή μου; Δικαιούμαι ενίσχυση και μείωση ενοικίου;

Η απόλυση είναι νόμιμη, αφού δεν είχαν ακόμη τεθεί σε ισχύ τα μέτρα στήριξης και η απαγόρευση των απολύσεων. Ο εργαζόμενος που απολύθηκε ή που αποχώρησε από 1 ως 20 Μαρτίου δικαιούται τόσο την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ όσο και τη μείωση 40% του ενοικίου, εάν νοικιάζει πρώτη κατοικία.

Είμαι ιδιοκτήτρια ωδείου και απασχολώ περισσότερα από πέντε άτομα- όχι όμως με πλήρες ωράριο. Οι υπάλληλοι είναι σε αναστολή σύμβασης και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ, η επιχείρηση δεν μπορεί να την λάβει;

Με τα όσα έχουν αποφασιστεί έως τώρα οι επιχειρήσεις με πάνω από 5 άτομα δεν λαμβάνουν την οικονομική στήριξη των 800 ευρώ, αλλά είναι δικαιούχοι των άλλων διευκολύνσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή δόσεων δανείων κτλ). Ωστόσο χθες, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει συνεννόηση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών για πιθανή ενίσχυση και των ωδείων. Αναμένονται ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα.

Απολύθηκα στις 13/03 με ενημέρωση στην ΕΡΓΑΝΗ στις 16/03. Δεν μπορώ να υποβάλλω δήλωση καθώς εμποδίζεται από το σύστημα με το ακόλουθο σημείωμα: “Δεν εμφανίζονται Υπεύθυνες Δηλώσεις Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά”. Δεν θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα οι απολυμένοι ανεξαρτήτως της βούλησης των εργοδοτών να μπορούν να εισπράξουν το βοήθημα αυτό;

Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για απολυμένους ή εργαζομένους εάν δεν έχει υπάρξει δήλωση από τον εργοδότη στο σύστημα. Η δήλωση του εργοδότη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ο εργαζόμενος στην αίτηση για την ενίσχυση των 800 ευρώ.

Έκλεισα τα βιβλία της επιχείρησής μου στις 9 Μαρτίου για να καταθέσω αίτηση συνταξιοδότησης. Δικαιούμαι τα 800 ευρώ και άλλες διευκολύνσεις;

Όχι. Όλα τα μέτρα στήριξης αφορούν επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν προσωρινά με κρατική εντολή για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού είτε παραμένουν εν λειτουργία, αλλά έχει αναγνωριστεί ότι πλήττονται σοβαρά.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίες και τους τελευταίους μήνες κάνω ελλειμματική έως μηδενική δήλωση στην εφορία. Δικαιούμαι τα 800 ευρώ;

Δεν δικαιούνται την ενίσχυση όσοι επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες. 

Για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 5 άτομα τι μέτρα στήριξης προβλέπονται;

  • Για τις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/08/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις Δ.Ο.Υ., μέχρι την 30/4/2020. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση πληρωτέων το μήνα Απρίλιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού, ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (πληρωτέο το μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και την 30/4/2020, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά. Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται από τον Απρίλιο, το ανωτέρω ισχύει εφόσον έχουν καταβληθεί οι υποχρεώσεις ΦΠΑ Μαρτίου.
  • Δυνατότητα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη), πληρωτέων τον μήνα Απρίλιο, έως 31/10/2020 και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς ΕΦΚΑ έως 31/07/2020. Η αναστολή αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών  των εργαζομένων της επιχείρησης.
  • Παρέχεται έκπτωση 40% επί του ενοικίου του μηνός Απριλίου. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 30/4/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
  • Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο εν λόγω πλαίσιο, έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν την καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Για τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, το ποσοστό του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής του, θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Κύπρος συμμετέχει σε διεθνή μελέτη της Ιαπωνίας με τη δραστική ουσία φαβιπαραβίρη για φάρμακο κατά του Covid19. H Ελλάδα γιατί δεν το κάνει;

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχει επισημάνει ότι έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου να κοιτάξει τη δυνατότητα προμήθειας της χώρας μας και συμμετοχή σε μια παρηγορητική χρήση του φαρμάκου και περιμένει την απάντηση. «Ξέρω ότι έχει κάνει επικοινωνία με την εταιρεία και δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα» τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε. «Παρ’ όλα αυτά είναι νωρίς ακόμα. Το αίτημά μας προς την εταιρεία υπάρχει, θα δούμε πώς θα απαντηθεί. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας, μαζί με τα άλλα θεραπευτικά σχήματα και στο νεότερο φάρμακο που ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές σαν ελπιδοφόρο και παραμένουμε σε επαγρύπνηση για το τι θα γίνει στην επιστημονική κοινότητα».

Μπορείτε να υποβάλετε τις δικές σας ερωτήσεις εδώ